Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak när han vann säsongspremiären i Bruksvallarna i fjol. Nu är han laddad för att försvara sin seger. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Max Novak när han vann säsongspremiären i Bruksvallarna i fjol. Nu är han laddad för att försvara sin seger. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Novak är redo att försvara sin seger i Sverigepremiären

Till helgen drar den svenska längdsäsongen igång med Sverigepremiären i Gällivare.
I fjol vann långloppsåkaren Max Novak det klassiska 15-kilometersloppet.
Han tror inte en cykelkrasch på Kanarieörna för några veckor ska stoppa honom från att försvara sin seger.
– Det är klart jag satsar på att försvara segern. Jag är laddad som tusan, säger Novak till Längd.se.

Vid förra årets säsongspremiär i Bruksvallarna stakade Novak till seger med 7,4 sekunder före William Poromaa. Nu är frågan om långloppsesset Novak från Team Ramudden, och med Offerdals SK som klubbadress, kan upprepa segern på den tuffare bana som väntar vid Hellnerstadion i Gällivare.

– Jag åker för att vinna. Det är klart, säger Novak själv.

En sak han inte kommer att göra i år är dock att spela på loppet som han gjorde i fjol. När efter segern berättade han att han spelat på William Poromaa, som slutade tvåa i loppet, så slutade det med att Svenska skidförbundet stängde av honom i en månad.

– Det där är väl det man är mest känd för, säger Novak.

Men nu när Visma Ski Classics sänds på SVT så blir det annorlunda framöver?
– Ja, det blir bra. Då blir man igenkänd för annat än sådan där skit.

25-årige Novak dominerade stort på sommarens långlopp på rullskidor och vann allt han ställde upp på. När han skulle fortsätta sin träning inför vintern i värmen på Kanarieöarna så blev det dock ett hack i uppladdningen. Novak körde omkull på cykel i 45 kilometer i timmen, där framförallt ett jack i handen stoppade honom från att träna på rullskidor.

– Det tog cirka tio dagar innan handen läkt ihop ordentligt. Jag fick vara lite försiktig för att spricka upp igen, berättar Novak.

Den olyckshändelsen tror han dock inte ska ha stört så mycket i uppladdningen. Han förlängde sin vistelse på Kanarieöarna en vecka och han med några bra rullskidpass innan det bar hem till Sverige och träning på snö i Bruksvallarna.

– Jag tror till och med att det kanske bara var bra att få några dagar med vila och sedan kom jag igång med att cykla inomhus. Det blev några hårda pass på cykeln innan jag var ute på rullskidorna igen.

Novak har fullt fokus på Visma Ski Classics som startar i Orsa Grönklitt den 18 december. Men innan dess ska han alltså utmana landslagsåkarna på 15 kilometer på lördag.

– Det var ett tag sedan jag åkte ett traditionellt lopp. Det blev ju inte så mycket av det i fjol. Det ska bli riktigt roligt att åka på lördag, säger Novak.

Efter en dryg månad hemifrån, först på Kanarieöarna och sedan i Bruksvallarna, har han nu mellanlandat hemma i Östersund innan det bär av upp till Gällivare på onsdag.

Blir det några fler traditionella tävlingar för dig innan Visma Ski Classics drar igång.
– Ja, planen är att åka Sverigecupen i Bruksvallarna 4-5 december och kanske något mer lopp i Östersund. Innan det blir det också den svenska långloppspremiären i Grönklitt sista helgen i november, berättar Novak.

Max Novak när han solovann Alliansloppet i Trollhättan i somras. FOTO: Sebastian Lamotte/Bildbyrån.Max Novak när han solovann Alliansloppet i Trollhättan i somras. FOTO: Sebastian Lamotte/Bildbyrån.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.