Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Axel Jutterström längst till vänster tillsammans med lagkompisarna i Team Eksjöhus, teamchefen Oskar Svärd, Morten Eide Pedersen, Hedda Bångman, Linn Sömskar och Karolina Hedenström. FOTO: Team Eksjöhus.

Axel Jutterström längst till vänster tillsammans med lagkompisarna i Team Eksjöhus, teamchefen Oskar Svärd, Morten Eide Pedersen, Hedda Bångman, Linn Sömskar och Karolina Hedenström. FOTO: Team Eksjöhus.

Jutterström siktar högt med Team Eksjöhus

Men en månad kvar till säsongspremiären av Visma Ski Classics i Orsa Grönklitt är Team Eksjöhus Axel Jutterström riktigt taggad.
Morakillen, som fyllde 23 år häromdagen, ska göra sin första säsong som långloppsåkare. Sommarens framgångar på rullskidor och bra träning i höst har fått honom att höja ambitionsnivån.
– När jag hänger med Morten (Eide Pedersen) på de längre träningspassen så ger det självförtroende, säger Jutterström till Längd.se.

Team Eksjöhus har precis avslutat ett tio dagar långt träningsläger i Vålådalen med mycket bra träning och värdefulla skidtester.

För teamets yngste åkare, Axel Jutterström, så väntar tävlingspremiär redan till helgen. Han åker både lördagens och söndagens distanslopp över 15 kilometer vid Sverigepremiären i Gällivare.

– Helgens lopp är ju inte vinterns stora mål för mig. Jag har ingen press på mig, jag ska ha kul och se var jag står i konkurrensen, säger Jutterström.

Det var i somras som Team Eksjöhus fick upp ögonen på Axel Jutterström. Den unge IFK Mora-åkaren, som i vintras var 16:e på 15 kilometer skejt och 17:e på 30 kilometer klassisk masstart vid SM i Borås, tog då chansen att styra om sin satsning mot långlopp. Han visade snabbt fina takter på rullskidor med sjundeplatsen i stakklassen på det 7,5 kilometer brutala backracet Lysebotn Opp i Norge och var sedan med och tog Team Eksjöhus till en andraplats på Blink Classics Team Challenge bakom Team Ramudden.

En månad framåt, när Visma Ski Classics startar i Orsa Grönklitt, då vill unge Jutterström vara på tå och se hur han står sig mot långloppseliten med snö under fötterna.

– Ja, premiären i Orsa Grönklitt ser jag verkligen fram emot. Det är den jag laddar för men det är bra att få några tävlingar innan för att komma igång ordentligt, säger Jutterström.

Hur trivs du i Team Eksjöhus?
– Jag trivs väldigt bra. Det är ett roligt gäng och vi har haft bra läger.

Det är en annorlunda vinter du har framför dig jämfört med tidigare år. Hur ska det bli att byta svenska tävlingsorter som Östersund och Boden mot en turné i Europa?
– Det blir verkligen stor skillnad och det ska bli väldigt kul.

Ni har precis avslutade ett tio dagar långt läger i Vålådalen med teamet. Hur var lägret?
– Väldigt bra! Fina spår och bra väder. Det har blivit många varv på konstsnöslingan över 3,5 kilometer. Vi har haft bra kvalitet på träningen.

Hur tänker du kring målsättningar inför din första säsong som långloppsåkare?
– Först hade jag ju tänkt gå in i den här säsongen för att se och lära. Sedan när det gick så pass bra på rullskidor så har jag fått lite högre förväntningar på mig själv. En bra dag ska jag kunna hänga med där framme.

Hur är det att ha Morten Eide Pedersen som måttstock på träning?
– Det är väldigt fint att kunna träna med och få sparring av honom på läger. Han har ju hållit en hög och jämn nivå i Pro Touren under många år. Hänger jag med honom på träning så vet jag att jag håller en bra nivå och det ger självförtroende, säger Jutterström om sin teamkamrat,

Eide Pedersen som bland annat har tre segrar i Jizerská på meritlistan och i vintras blev norrmannen tvåa på Tåssåens Criterium 64, just i Vålådalen.

Team Eksjöhus sportchef Espen Träldal har sett Jutterström framfart och utveckling på nära håll och säger så här:

– Vi tror på den här killen. Det ska bli kul att se hur det går när säsongen kommer igång.

Trädal som kan se tillbaka på tio värdefulla dagar i Vålådalen.

– Åkarna har fått mycket bra träning och Latti (spårchefen Östlund) har bjudit på grymma spår.

– Det var mycket variation på vädret under lägret, vilket var bra. Vi har fått testa skidor i många olika förhållanden och vår vallachef Fredrik (Andrée) har kunnat dokumentera mycket kring åkarnas skidor, avslutar Träldal.

Team Eksjöhus har kunnat göra mycket bra skidtester i Vålådalen den senaste veckan, inför starten av Visma Ski Classics i Orsa Grönklitt om en månad. FOTO: Team Eksjöhus.
Team Eksjöhus har kunnat göra mycket bra skidtester i Vålådalen den senaste veckan, inför starten av Visma Ski Classics i Orsa Grönklitt om en månad. FOTO: Team Eksjöhus.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.