Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jens Burman tycker lördagens klassiska lopp i Gällivare bjuder på en lite för lätt bana. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jens Burman tycker lördagens klassiska lopp i Gällivare bjuder på en lite för lätt bana. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jens Burman: ”Banan är lite för lätt”

Jens Burman har varit på plats i Gällivare en vecka inför helgens premiär.

I morgon kliver Åsarna-åkaren in i leken som en av huvudfavoriterna på 15 kilometer klassisk stil.
Burman ser lördagens race som en ganska öppen historia på förhand. Själv hade han önskat en tuffare bana.
– För klassisk stil tycker jag banan är lite för lätt, säger Burman till Längd.se.

Jens Burman drog till Gällivare redan förra fredagen för att få bra förhållanden att träna i fram till premiären och givetvis också som uppladdning till världscuppremiären i Ruka, Finland nästa helg.

Har det varit fina förhållanden?
– Ja, det har det varit. Hemma var det ju ingen snö så det var bra att komma hit, säger Burman.

Så här säger Jens om statusen på formen inför premiären:
– Det är ju november så jag går ju inte in för att ha någon formtopp nu. Jag vill känna att det svarar bra och att tekniken sitter där. Det är som sagt november, det är OS som gäller, men det ska bli skönt att få komma igång med tävlandet.

Gillar du banan här i Gällivare?
– För klassiskt tycker jag den är lite för lätt, det är lite för mycket kurvor och för korta backar. I skejt däremot är det en väldigt teknisk och rolig bana. Så för skejt tycker jag den är väldigt fin.

På lördagens klassiska lopp. Vilka tror du blir tuffast motståndare?
– Vi har ju Calle Halfvarsson, han vet man ju aldrig med…  men är han på humör så är han jäkligt bra. Cologna har jag ju ingen aning om hur han står nu. Sedan är det några långloppsåkare som ska staka tror jag och det är en ganska stakvänlig bana ändå, med mycket kurvor och kortare backar som sagt. Det känns som det är lite öppet hur det ska gå, funderar Burman.

Ser du fram emot skejtloppet på söndag mer, med tanke på vad du sa tidigare?
– Ja, framförallt på den här banan tycker jag skejten ska bli roligast.

Om vi ser en vecka framåt och världscuppremiären i Ruka. Vad tänker du då?
– Jag har ju aldrig åkt bra där så jag har inte superbra känsla inför det. Däremot Lillehammer och Davos är två favoriter. Framförallt Lillehammer, den tävlingen ska verkligen bli rolig, det är ju en tremil där.

På skiathlonloppet i Lillehammer för två år sedan blev Jens sjua bakom Alexander Bolshunov och fem norrmän. Han var då bara två sekunder efter Kläbo på fjärdeplatsen.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.