Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson ser fram emot premiären i ett vintrigt Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson ser fram emot premiären i ett vintrigt Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson är förväntansfull

Ebba Andersson har längtad efter fina vinterförhållanden och att äntligen få ta på sig nummerlappen igen.
Idag får hon båda sakerna.
– Det känns jättekul. Man är alltid förväntansfull den här tiden på året, säger hon inför dagens 10 kilometer klassiskt i Gällivare.

Det är väl ingen vågad gissning att striden om segern idag kommer att stå mellan Ebba och hennes förra klubbkompis i Sollefteå skidor, Frida Karlsson. Kanske kan hennes nuvarande klubbkompis i Piteå elit, Charlotte Kalla utmana. Emma Ribom som imponerat på försäsongen kommer ju tyvärr inte till start på grund av en förkylning.

Ebba har ett bra träningsår bakom sig. Plumpen i protokollet var den otäcka parasiten som hon och några till i landslaget drabbades av i samband med höghöjdslägret i september. Den hemska magåkomman har hon repat sig från och nu längtar hon ut i tävlingsspåret.

– Det känns jättekul. Man är alltid förväntansfull den här tiden på året men man vet inte till hundra procent vart man står. Jag vet ju hur jag själv stått mig på träning och i förhållande till mig själv tidigare år men det ett likamedstecken med hur det kommer se ut i en tävlingssituation, säger Andersson och fortsätter;

– Framförallt inte när det är andra man ställs emot. Jag kan ju inte kontrollera eller påverka hur vilken utveckling de haft.

Att det är fint vinterföre här i Gällivare och att ni slipper åka på en ren konstsnöslinga. Hur skönt är det?
– Det är ju sådan här inramning man önskar när det är premiär. Det är det här man längtat efter: skidåkning, vinter, tävlingar och snö. Jag är jätteglad att premiären går här i Gällivare i år.

Efter två veckor på höjd i Val Senales blev det lite återhämtning hemma i Östersund för Ebba innan det bar iväg upp till Gällivare.

– Efter Val Senales har jag fått in lite tävlingsförberedande pass in mot premiären. Nu hoppas jag att få de svar jag önskar.

Har ni kört ett träningsrace i Östersund?
– Ja, jag har hunnit med ett. Då var det ju det där snurrandet på en konstsnöslinga. Kanske inte riktigt den terräng som väntar här. Jag fick ändå känna på lite tävlingsnerv och det var ett bra tillfälle att försöka få till saker i tävlingssituation som man jobbar med under hela träningsåret.

Hur viktigt är lördagens och söndagens lopp inför världscuppremiären i Ruka en vecka framåt?
– Det är rätt viktigt för att få känna en trygghet i sitt upplägg. Jag vet att jag gjort ett gott träningssjobb, men att få känna att det varit gott nog.

– Jag hoppas så klart att kroppen ska vara bra, avslutar Ebba Andersson.

Damernas 10 kilometer har första start 12.30 och Ebba går ut som 49:e av 51 åkare klockan 12.54.

Startlistan finns här.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...