Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson ser fram emot premiären i ett vintrigt Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson ser fram emot premiären i ett vintrigt Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson är förväntansfull

Ebba Andersson har längtad efter fina vinterförhållanden och att äntligen få ta på sig nummerlappen igen.
Idag får hon båda sakerna.
– Det känns jättekul. Man är alltid förväntansfull den här tiden på året, säger hon inför dagens 10 kilometer klassiskt i Gällivare.

Det är väl ingen vågad gissning att striden om segern idag kommer att stå mellan Ebba och hennes förra klubbkompis i Sollefteå skidor, Frida Karlsson. Kanske kan hennes nuvarande klubbkompis i Piteå elit, Charlotte Kalla utmana. Emma Ribom som imponerat på försäsongen kommer ju tyvärr inte till start på grund av en förkylning.

Ebba har ett bra träningsår bakom sig. Plumpen i protokollet var den otäcka parasiten som hon och några till i landslaget drabbades av i samband med höghöjdslägret i september. Den hemska magåkomman har hon repat sig från och nu längtar hon ut i tävlingsspåret.

– Det känns jättekul. Man är alltid förväntansfull den här tiden på året men man vet inte till hundra procent vart man står. Jag vet ju hur jag själv stått mig på träning och i förhållande till mig själv tidigare år men det ett likamedstecken med hur det kommer se ut i en tävlingssituation, säger Andersson och fortsätter;

– Framförallt inte när det är andra man ställs emot. Jag kan ju inte kontrollera eller påverka hur vilken utveckling de haft.

Att det är fint vinterföre här i Gällivare och att ni slipper åka på en ren konstsnöslinga. Hur skönt är det?
– Det är ju sådan här inramning man önskar när det är premiär. Det är det här man längtat efter: skidåkning, vinter, tävlingar och snö. Jag är jätteglad att premiären går här i Gällivare i år.

Efter två veckor på höjd i Val Senales blev det lite återhämtning hemma i Östersund för Ebba innan det bar iväg upp till Gällivare.

– Efter Val Senales har jag fått in lite tävlingsförberedande pass in mot premiären. Nu hoppas jag att få de svar jag önskar.

Har ni kört ett träningsrace i Östersund?
– Ja, jag har hunnit med ett. Då var det ju det där snurrandet på en konstsnöslinga. Kanske inte riktigt den terräng som väntar här. Jag fick ändå känna på lite tävlingsnerv och det var ett bra tillfälle att försöka få till saker i tävlingssituation som man jobbar med under hela träningsåret.

Hur viktigt är lördagens och söndagens lopp inför världscuppremiären i Ruka en vecka framåt?
– Det är rätt viktigt för att få känna en trygghet i sitt upplägg. Jag vet att jag gjort ett gott träningssjobb, men att få känna att det varit gott nog.

– Jag hoppas så klart att kroppen ska vara bra, avslutar Ebba Andersson.

Damernas 10 kilometer har första start 12.30 och Ebba går ut som 49:e av 51 åkare klockan 12.54.

Startlistan finns här.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...