Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Leo Johansson mot seger i Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Leo Johansson mot seger i Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Leo Johansson skrällde med seger före Cologna

Det blev två smålänningar som utmanade legenden Dario Cologna i Gällivarepremiären.
När Jens Burman tvingades bryta loppet på grund av ryggsmärtor så klev Leo Johansson, Falun Borlänge SE, fram och tog segern sju sekunder före Cologna. Hans träningskompis Eric Rosjö, IFK Mora SK, var klar trea i loppet.
– Det här var riktigt kul! Det man drömt om, säger 22-åringen från Skillingaryd.

Leo Johansson från Skillingaryd har länge varit en av de mest lovande svenska åkarna och nu fick han sitt genombrott på seniornivå.

– Mitt fokus under loppet var att kunna åka ut på skidorna. Jag har tidigare haft en tendens att stressa i åkningen. När man åker ut så känns det som det går sakta och då börjar man springa. Jag har tränat väldigt mycket på det här i höst och det gav verkligen resultat idag, berättar Johansson

– Jag har kollat på de bästa i världscupen och även William Poromaa som jag tycker åker väldigt bra. Även när det är brant åker han ut på skidorna, även Bolshunov gör det, fortsätter sensationsvinnaren.

Vad säger du när du kollar på resultatlistan och ser dig själv i topp, sju sekunder före Cologna?
– Riktigt kul! Det är ju drömmen att kunna vara med och fightas där uppe. Nu slår det, äntligen in.

Hade känslan innan loppet att du skulle kunna vara med högst upp?
– Jag har fått väldigt bra resultat i höst på träning och känt att jag tagit steg. Vi är ett bra gäng som tränar ihop, jag Jonas Eriksson och Eric Rosjö (Båda IFK Mora SK). Vi sparrar varandra bra. Dala Sports Academy är en väldigt bra träningsgrupp, berättar Johansson samtidgt som Dario Cologna går förbi och klappar honom på axeln.

– Det där var stort, säger Leo med ett stort leende.

Trea i loppet var alltså Leos träningskompis Eric Rosjö, också han smålänning med IF Hallby SOK som moderklubb. Rosjö som också en är del av långloppslaget Team Eksjöhus.

– Det var överraskande att det räckte så långt. Jag slet mycket med fästet men jag hade väldigt bra glid. Jag har känt mig stark hela året så jag var lite frustrerad efter sprinten i går. Kul att man fick ut det idag istället.

Du och Leo visade styrka idag!
– Kul att båda fick ut det.

Smålandspower?
– Ja, det är kul. Vi lär ju leverera när vi kommer upp till Norrland. Härligt att två smålänningar får dela pallen med en sådan världsstjärna.

Rosjö var drygt 20 sekunder efter Leo och 13 efter Cologna. Fjärde man i loppet var sprintvinnaren från i går Johan Häggström, Piteå elit, snudd på 40 sekunder efter segraren. Han var två sekunder före klubbkompisen Fredrik Andersson. Calle Halfvarsson var sexa 48 sekunder bakom vinnaren.

Officiellt resultat.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som Forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort Det är den hittills mest omfattande ve...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...