Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson öppnade säsongen med seger på 10 kilometer klassiskt i Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Frida Karlsson öppnade säsongen med seger på 10 kilometer klassiskt i Gällivare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Frida Karlsson med bra känsla i premiären

Frida Karlsson fick det kvitto hon önskade när hon vann 10 kilometer klassisk stil i Gällivare 16,1 sekunder före Ebba Andersson.
– Känslan var bra, trött blir man och racinghostan är där, säger Frida Karlsson till Längd.se.

Att det skulle stå mellan Frida Karlsson, Sollefteås skidor och Ebba Andersson, Piteå elit, var väl mer eller mindre skrivet i sten innan loppet.

Nu tappade Ebba mark direkt i loppet och var elva sekunder efter redan vid 1,8 kilometer. Halvvägs var Fridas ledning 17,1 sekunder. I mål var marginalen 16,1 sekunder.

– Det är härligt att vara igång, säger Frida när hon varvat ner lite efter hostan efter målgång.

Hade du lite problem med fästet?
– Det är så kurvigt och isigt utför. Man sliter bort mycket fäste och på slutet blir det svårare att få fast skidorna, säger Karlsson.

Men känslan i kroppen var bra?
– Ja nu vet jag att formen finns där. Nu kan jag sitta lugnt i båten.

Och att vara 16 sekunder före Ebba är ett bra kvitto?
– Ja, jag vet att åker jag jämnt med Ebba så åker jag riktigt bra.

– Jag var en nervös innan start. Det är egentligen dumt att vara det men det är nog också ett bra tecken att man är lite spänd, fortsätter Karlsson.

Ebba Andersson var som sagt inte riktigt med i öppningen av loppet. Något hon sa så här om:
– Jag vaknade till liv halvvägs in i loppet. Eller snarare så väckte jag liv i mig själv; ”så här bekvämt kan du inte ha det” ”det är ju faktiskt tävling”.

– Jag försökte vara på hugget men blev istället lite stressad ut från start och försökte då ett steg tillbaka och blev lite passiv. Halvvägs in i loppet, när jag hörde att jag var en bit efter så sa jag till mig själv ”nu får du verkligen börja ta i här”, fortsätter Andersson.

På andra halvan tog Ebba in en sekund på Frida och stod för ett starkt andra varv.

– På det stora hela så tycker jag att kroppen känns bra. Det var en bra inledning på säsongen och jag är taggad på mer, säger Andersson

Charlotte Kalla tog en klar tredjeplats dryga halvminuten efter Ebba Andersson men dryga tolv sekunder före sprintvinnaren Anna Dyvik.

Kalla som var mycket glad att hennes farfar fanns på plats och kunde se henne tävla. Hon sammanfattade dagen så här:

– Jag kunde ändå driva på i diagonalen över krönen. Det är mycket som vill ut en sån här dag, man är taggad. Det är en ny chans i morgon också att hålla ihop det på ett bra sätt.

Anna Dyvik följde upp sprintsegern med ett bra distanslopp som fyra strax bakom Kalla.

– Det här var ju bra. Jag kände ju mig faktiskt inte så pigg efter gårdagen. Jag hade lite styva ben direkt i starten kände jag men jag var stark i skallen och fortsatte kämpa på, säger Dyvik.

Anna hade inte själv kolla på att hon blev fyra strax efter målgång. När hon fick se listan sa hon så här:

– Oj, det var ju bra med tanke på den känsla jag hade.

– Det var lite svåråkt också, lite lösa spår så man fick smyga lite och ha ro i magen för att få fäste.

Moa Olsson tog femteplatsen drygt sex sekunder bakom Dyvik och följdes av långloppssatsande Linn Sömskar ytterligare drygt fyra sekunder efter.

Officiellt resultat.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...