Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det ser ut att bli kylig weekend för Frida Karlsson och de andra världscupåkarna i Ruka i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Det ser ut att bli kylig weekend för Frida Karlsson och de andra världscupåkarna i Ruka i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Bitande kyla väntas i Ruka

Det ser ut att bli rejält kallt under världscuppremiären i Ruka kommande helg. Temperaturen väntas sjunka till närmare 20 minus under veckoslutet.
– På fredagen blir det runt 15 minusgrader. Troligtvis är högtrycket starkast på lördagen. På natten kan det bli 20–25 minusgrader, säger Yles meteorolog Nina Karusto.
OBS! Artikeln uppdaterad med korrekta sändningstider.

Det är ett ordentligt högtryck som drar över Ruka och Kuusamo till helgen. Det betyder att skidfolket kan vänta sig soliga – och kalla – dagar, rapporterar Yle-sporten.

– Dagstemperaturerna kan bli lite högre än 20 minusgrader. De här temperaturerna är inte typiska i Ruka den här tiden på året, säger meteorologen Nina Karusto till Yle-sporten.

20 minusgrader är köldgränsen för tävlingar.

Tävlingschefen Niklas Turku, sitter i den jury som har sista ordet kring tävlingarna.

– Det går att flytta skidtävlingarna framåt, men det innebär förstås problem för de sändande TV-bolagen. Förutom temperaturen måste vi se hur det är med luftfuktigheten och vinden, säger Turku till Yle.

– Vi kommer att följa vädret timme för timme. Då juryn tar sina beslut kommer man också att lyssna på åkarna. Jag tror att vi kommer att kunna genomföra tävlingar, säger Turku vidare.

I helgen är det premiär för Viaplay/TV6:s sändningar av världscuptävlingarna. De sänder enligt följande:

Fredag, 26 november
Sprint, klassisk stil
10:00 – Prolog, damer/herrar
11.30 – Viaplay Vinter Studio
12:30 – Finaler, damer/herrar
14.10 – Viaplay Vinter Studio

Lördag, 27 november
09.30 – Viaplay Vinter Studio
10:15 – Herrar, 15 km, klassisk stil
11.45 – Viaplay Vinter Studio
13:30 – Damer, 10 km, klassisk stil
14.45 – Viaplay Vinter Studio

Söndag, 28 november
09.45 – Viaplay Vinter Studio
10:20 – Damer, 10 km, fristil
10.55 – Viaplay Vinter Studio
12:30 – Herrar, 15 km, fristil
13.20 – Viaplay Vinter Studio

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...