Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Det ser ut att bli kylig weekend för Frida Karlsson och de andra världscupåkarna i Ruka i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Det ser ut att bli kylig weekend för Frida Karlsson och de andra världscupåkarna i Ruka i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Bitande kyla väntas i Ruka

Det ser ut att bli rejält kallt under världscuppremiären i Ruka kommande helg. Temperaturen väntas sjunka till närmare 20 minus under veckoslutet.
– På fredagen blir det runt 15 minusgrader. Troligtvis är högtrycket starkast på lördagen. På natten kan det bli 20–25 minusgrader, säger Yles meteorolog Nina Karusto.
OBS! Artikeln uppdaterad med korrekta sändningstider.

Det är ett ordentligt högtryck som drar över Ruka och Kuusamo till helgen. Det betyder att skidfolket kan vänta sig soliga – och kalla – dagar, rapporterar Yle-sporten.

– Dagstemperaturerna kan bli lite högre än 20 minusgrader. De här temperaturerna är inte typiska i Ruka den här tiden på året, säger meteorologen Nina Karusto till Yle-sporten.

20 minusgrader är köldgränsen för tävlingar.

Tävlingschefen Niklas Turku, sitter i den jury som har sista ordet kring tävlingarna.

– Det går att flytta skidtävlingarna framåt, men det innebär förstås problem för de sändande TV-bolagen. Förutom temperaturen måste vi se hur det är med luftfuktigheten och vinden, säger Turku till Yle.

– Vi kommer att följa vädret timme för timme. Då juryn tar sina beslut kommer man också att lyssna på åkarna. Jag tror att vi kommer att kunna genomföra tävlingar, säger Turku vidare.

I helgen är det premiär för Viaplay/TV6:s sändningar av världscuptävlingarna. De sänder enligt följande:

Fredag, 26 november
Sprint, klassisk stil
10:00 – Prolog, damer/herrar
11.30 – Viaplay Vinter Studio
12:30 – Finaler, damer/herrar
14.10 – Viaplay Vinter Studio

Lördag, 27 november
09.30 – Viaplay Vinter Studio
10:15 – Herrar, 15 km, klassisk stil
11.45 – Viaplay Vinter Studio
13:30 – Damer, 10 km, klassisk stil
14.45 – Viaplay Vinter Studio

Söndag, 28 november
09.45 – Viaplay Vinter Studio
10:20 – Damer, 10 km, fristil
10.55 – Viaplay Vinter Studio
12:30 – Herrar, 15 km, fristil
13.20 – Viaplay Vinter Studio

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...