Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
John Kristian Dahl vann Vasaloppet för tredje gången och Britta Johansson Norgren tog sin första triumf. FOTO: Vasaloppet/Nisse Schmidt.

John Kristian Dahl vann Vasaloppet för tredje gången och Britta Johansson Norgren tog sin första triumf. FOTO: Vasaloppet/Nisse Schmidt.

Dahl och Johansson Norgren vann Vasaloppet

Vasaloppet 2017 avgjordes med en mycket tät och spännande spurt i herrklassen där fjolårssegraren, norrmannen John Kristian Dahl, klarade av att försvara segern precis före landsmannen Andreas Nygaard. Detta trots stora ryggproblem dagarna innan start.
I damklassen vann Britta Johansson Norgren en efterlängtad seger efter att ha kommit tvåa de tre senaste åren.

I herrklassen gick det fort direkt från start när 2015 års segrare Petter Eliassen höll i taktpinnen och drog en klunga på 29 åkare genom de första kontrollerna. Flera av favoriterna fanns då i andraklungan.

I Risberg hade tätklungan växt till 55 åkare och alla favoriter fanns med i den stora gruppen. En stor grupp höll fortsatt samman genom Evertsberg, Oxberg och Hökberg.
Med runt elva kilometer kvar visade sig veteranen Anders Aukland längst fram i täten och fick en liten lucka tillsammans med Stian Hoelgaard. Markus Ottosson jobbade in den luckan in mot Eldris och då visade sig också Oskar Kardin långt fram.

Lager 157 Ski Teams åkare försökte sig på en avgörande manöver efter Eldris då Fredrik Byström låg längst fram för att sedan släppa upp lagkompisen Markus Ottosson, som försökte sig på ett ryck som dock inte gav någon lucka.

Men med knappa fyra kilometer kvar visade sig slutsegraren John Kristian Dahl längst fram. Övriga favoriter som Tord Asle Gjerdalen, Ilya Chernousov, Anders Aukland och spurtkanonen Andreas Nygaard började också positionera sig.

Slutkilometerna blev en hård positionskamp och in över Auklandbacken och upploppet kom åkarna på bred front både i spår och däremellan.
I spurten kom John Kristian Dahl med en enorm finish sista biten mot mållinjen och tog segern precis före Andreas Nygaard och Stian Hoelgaard. Bakom den norska trippeln blev fjolårssexan Markus Ottosson ny fyra och bäste svensk.

John Kristian Dahl kom längst ut till höger i bild och knep segern före Andreas Nygaard. Nummer åtta Johan Kjölstad diskades för att ha bytt spår för snävt tidigare på upploppet. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.
John Kristian Dahl kom längst ut till höger i bild och knep segern före Andreas Nygaard. Nummer åtta Johan Kjölstad diskades för att ha bytt spår för snävt tidigare på upploppet. FOTO: Vasaloppet/Ulf Palm.

Dahl som åkte på en ryggskada på torsdagen innan Vasaloppet och var osäker på start hela vägen fram till söndagsmorgonen lyckades trots detta samla ihop sig och plocka fram krafter från djupet.

– Det är helt overkligt. Jag hade lagt bort alla ambitioner om att vinna. Bara att stå på start var en seger i sig själv, berättade Dahl.

John Kristian Dahl om loppet:
– Jag åkte bara meter för meter och försökte vara med lite till. Jag hade inga krafter kvar efter Evertsberg. Jag klarade att åka någorlunda tekniskt men klarade inte att hålla upp huvudet. När startskottet gick så högg smärtan i för varje stavtag. Sen blev jag lite varmare efter hand och det gick lite bättre. Men jag hade ingen kraft i armarna. Jag småsläppte fältet flera gånger uppför mot Oxberg och Gopshus. Före Eldris låg jag väl en halvminut bakom täten.

Trots det var Dahl med där framme några kilometer senare.

– Jag gav aldrig upp. När vi kom till Moraparken så var vi inte så många, sa Dahl. – Det gäller att gräva djupt, det gör det, fortsatte norrmannen.

Markus Ottosson var aktiv på slutet och försökte försvara sin position långt fram i tätklungan.

– Vi hade en plan att göra något med 15 kilometer kvar. Men det var svårt eftersom det gick lite tyngre när man låg först. Jag var sjukt pigg på slutet. Det fanns inget stopp nästan. Det var kul. Det var först i Auklandbacken jag kände något, men jag återhämtade mig snabbt efter kurvan och kände att jag hade kvar kraft på upploppet. Men jag fick inte till det helt optimalt och fick gå lite mellan spåren, berättade Ottosson.

Två svenskar till var med tio första åkarna som nådde målet inom sju sekunder. Jens
Eriksson blev åtta och Oskar Kardin tionde man.

– Det kändes bra halva loppet sen har jag haft det slitigt med magen. Haft problem att få i mig vätska och haft kramp sen Evertsberg. Det var fruktansvärt slitsamt, berättade Jens.

Damklassen
Det stod tidigt klart att segerstriden i damklassen skulle handla om Britta Johansson Norgren och norskan Astrid Öyre Slind. Förhandsfavoriten och fjolårssegraren Katerina Smutná från Tjeckien tappade tidigt mark och bröt loppet i Evertsberg.

Till Evertsberg hade Johansson Norgren fått en liten lucka på knappa tio sekunder till Slind. Luckan växte till hela två och en halv minut i Hökberg. Sedan började norskan plocka tid på Britta igen. Till Eldris hade hon knaprat in cirka 50 sekunder.

Men Britta Johansson Norgren stod pall trots att hon var rejält trött på slutmilen. Hon vann med en minut och 37 sekunder före Slind. Efter andraplatser de tre senaste åren satt segern förstås extra skönt.

– Det var otroligt skönt att jag klarade av det. Det var kämpigt från Oxberg. Det är bara en sån otrolig lättnad att jag klarade av det. Jag är så trött att jag inte vet vad jag ska ta vägen, sa Britta. Hon fick rapporter att norskan började närma sig och då blev det extra viktigt att inte tappa de herråkare hon åkte med.

– Det var fokus hela tiden på att: ”släpp absolut inte ryggen på dom framför, vad du än gör”.

Den efterlängtade segern betyder mycket för Britta.

– Jag har jobbat väldigt hårt för den i flera år. Framförallt nu i sommar och fram till nu. Jag har försökt göra allt för att hitta formen hit. Nu längtar jag tillbaka hit nästa år och hoppas på att jag kan ta en till seger.

Astrid Öyre Slind försökte verkligen gå med Britta men klarade det inte riktigt. Trots hennes starka avslutning kunde hon sen inte ta tillbaka all förlorad mark.

– Jag gjorde ett försök, sa Slind. Det blir lite avgörande vilka klunga man hamnar i på slutet. Det gäller att ha tro hela vägen in och hoppas på att man kommer i ett tåg som går fort. Britta var stark och hon förtjänade att vinna och jag är väldigt nöjd med min prestation. Det här var mitt bästa lopp i år.

Sara Lindborg låg länge tillsammans med Emilia Lindstedt men klarade att säkra tredjeplatsen med klar marginal på slutet.

– Det var körning från start som förväntat. Jag körde det jag hade men hängde inte med. Sen fick jag jaga lite klungor på myrarna. Därefter låg jag mest i stor klunga. På slutet försökte jag vara aktiv och gå ifrån Emilia, berättade trean Lindborg som därmed nådde sin bästa placering i Vasaloppet.

Noterbart:
- John Kristian Dahls tredje seger var Norges femte herrseger i följd och Norges åttonde herrseger totalt i Vasaloppets historia.
- För andra gången tog Norge alla tre första platser i Vasaloppet. Första gången var 2016.
- Flest herrsegrar i Vasaloppet genom tiderna 9 segrar: Nils ”Mora-Nisse” Karlsson 7 segrar: Janne Stefansson 4 segrar: Arthur Häggblad, Jan Ottosson 3 segrar: Oskar Svärd, Daniel Tynell, Jörgen Brink, John Kristian Dahl.
- Markus Ottossons fjärdeplats är Sveriges bästa herrplacering i Vasaloppet sedan Jörgen Brinks tredjeplats 2014.
- Britta Johansson Norgrens placeringsrad i sina fem starter (2013–2017) i Vasaloppet ser nu ut så här: 6, 2, 2, 2, 1. Årets seger var den första svenska damsegern sedan 2011 då Jenny Hansson vann.
- Fem gånger har Tjejvasans segrare också varit snabbast i Vasaloppet: 1989 Marie Johansson, 2003 Ulrica Persson, 2010 Susanne Nyström,2011 Jenny Hansson 2017 Britta Johansson Norgren. (Vasaloppets officiella tävlingsklass för damer infördes 1997.)
- Astrid Öyre Slind åkte Vasaloppet för andra gången. Förra året var hon femma. Hennes andraplats var Norges bästa damplacering i Vasaloppet sedan 2014 då Laila Kveli vann.

RESULTAT Vasaloppet 2017, herrar
1 John Kristian Dahl, (NOR), Team United Bakeries, 3.57.18
2 Andreas Nygaard, (NOR), Team Santander, 3.57.18
3 Stian Hoelgaard, (NOR), Team LeasePlan, 3.57.18
4 Markus Ottosson, (SWE), Lager 157 Ski Team, Skellefteå SK 3.57.18
5 Tord Asle Gjerdalen, (NOR), Team Santander, 3.57.19
6 Ilya Chernousov, (RUS), Team Pioneer Investment, 3.57.20
7 Anders Aukland, (NOR), Team Santander, 3.57.20
8 Jens Eriksson, (SWE), Team Santander, Dala-Floda IF, 3.57.22
9 Petr Novak, (CZE), Atlas Craft Team, 3.57.25
10 Oskar Kardin, (SWE), Team Serneke, Östersunds SK, 3.57.26

RESULTAT Vasaloppet 2017, damer
1 Britta Johansson Norgren, (SWE), Lager 157 Ski Team, Sollefteå Skidor IF, 4.19.43
2 Astrid Öyre Slind, (NOR), Team United Bakeries, 4.21.21
3 Lindborg, Sara (SWE), Team Serneke, Östersunds SK, 4.28.47
4 Emilia Lindstedt, (SWE), TEAM SkiProAm, Falun Borlänge SK, 4.30.57
5 Lina Korsgren, (SWE), Team LeasePlan, Åre Längdskidklubb, 4.33.31
6 Laila Kveli, (NOR), Team Tynell, 4.36.56
7 Heli Heiskanen, (FIN), Team Robinson Petshop Trainer, 4.41.02
8 Nina Lintzén, (SWE), Team igne, Föreningen Studentidrott, 4.43.05
9 Rydqvist, Maria (SWE), Team Ski Pro Am, Älvdalens IF, 4.46.53
10 Monique Siegel, (GER), Team Pioneer Investment, 4.49.09

Spurtprisvinnare 2017, herrar
Smågan: Vegard Vinje, Norge, 31.30
Mångsbodarna: Vegard Vinje, Norge, 1.06.05
Risberg: Anton Karlsson, Åsarna IK, 1.33.24
Evertsberg: Petter Eliassen, Norge, 2.08.39 (Bergspriset)
Oxberg: Petter Eliassen, Norge, 2.44.49
Hökberg: Petter Eliassen, Norge, 3.08.40
Eldris: Stian Hoelgaard, Norge, 3.35.06

Spurtprisvinnare 2017, damer
Smågan: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 34.01
Mångsbodarna: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 1.11.08
Risberg: Astrid Öyre Slind, Norge, 1.40.02
Evertsberg: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 2.18.04
Oxberg: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 2.56.21
Hökberg: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 3.23.05
Eldris: Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor IF, 3.53.31

Medaljtider
Medaljtid 2017 herrar: 5.55.58 (Kl 13.55.58)
Medaljtid 2017 damer: 6.29.35 (Kl 14.29.35) D
e åkare som åker på segrartiden plus 50 % erhåller medalj.

 

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.