Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Åsarnas Ida Ingemarsdotter är en av sju damer i det svenska landslaget som nu tränar i franska alperna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Åsarnas Ida Ingemarsdotter är en av sju damer i det svenska landslaget som nu tränar i franska alperna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Damernas tur i Villard de Lans

De svenska damerna i längdlandslaget avlöser herrarna i Frankrikes alper. Efter tio dagar med egen träning på hemmaplan var det i går dags för dem att samlas igen.
– Nu kör vi ett längre läger och höjer intensiteten något, berättar Johan Granath, tränare för damlaget.

Den lilla franska alpbyn Villard de Lans, några mil från Grenoble, ligger på en platå mellan rejäla bergsväggar. När herrarna åkte dit för två veckor sedan var det premiär på plats för den blågula längdeliten.
– Vi fick väldigt positiva rapporter från herrarnas läger och nu ser damerna fram emot att träna där, berättar förbundskapten Rikard Grip, som var på plats på det senaste lägret i Torsby:
– Jag blev oerhört imponerad av åkarnas inställning till träningen och hur fokuserat de genomförde passen. Samtliga åkare ligger i fas med hur formen bör vara vid den här tiden på året.

Intensiteten i träningen har höjts efter sommaren, vilket också den korta tiden mellan lägren vittnar om. Torsbylägret var kort, men intensivt och fokus låg på skidåkning och skidteknik. I Frankrike väntar barmarksträning i kuperad alpterräng.

– Vi ska hinna med 16 pass på tio dagar. Förutom styrka kommer vi köra rullskidor, löpning, cykling och skidgång. Villard de Lans är ett stort längd- och skidskyttecentra för de franska åkarna. Och eventuellt kör vi något träningspass med dem, berättar Johan Granath, som också värdesätter den extra energipåfyllning som solen och värmen nere i central-Europa bjuder på.

När laget checkade in på hotellet på måndagen saknades Sofia Henriksson, Piteå Elit och Stina Nilsson, IFK Mora SK.

– Sofia Henriksson, som tidigare har ådragit sig en liten sträckning, stannar hemma av försiktighetsskäl. Stina Nilsson är på god väg att tillfriskna från sin förkylning och vi hoppas att hon kan ansluta senare i veckan, avslutar Rikard Grip.

Åkare på plats i Villard de Lans 12–22 september
Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...