Åsarnas Ida Ingemarsdotter är en av sju damer i det svenska landslaget som nu tränar i franska alperna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Åsarnas Ida Ingemarsdotter är en av sju damer i det svenska landslaget som nu tränar i franska alperna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Damernas tur i Villard de Lans

De svenska damerna i längdlandslaget avlöser herrarna i Frankrikes alper. Efter tio dagar med egen träning på hemmaplan var det i går dags för dem att samlas igen.
– Nu kör vi ett längre läger och höjer intensiteten något, berättar Johan Granath, tränare för damlaget.

Den lilla franska alpbyn Villard de Lans, några mil från Grenoble, ligger på en platå mellan rejäla bergsväggar. När herrarna åkte dit för två veckor sedan var det premiär på plats för den blågula längdeliten.
– Vi fick väldigt positiva rapporter från herrarnas läger och nu ser damerna fram emot att träna där, berättar förbundskapten Rikard Grip, som var på plats på det senaste lägret i Torsby:
– Jag blev oerhört imponerad av åkarnas inställning till träningen och hur fokuserat de genomförde passen. Samtliga åkare ligger i fas med hur formen bör vara vid den här tiden på året.

Intensiteten i träningen har höjts efter sommaren, vilket också den korta tiden mellan lägren vittnar om. Torsbylägret var kort, men intensivt och fokus låg på skidåkning och skidteknik. I Frankrike väntar barmarksträning i kuperad alpterräng.

– Vi ska hinna med 16 pass på tio dagar. Förutom styrka kommer vi köra rullskidor, löpning, cykling och skidgång. Villard de Lans är ett stort längd- och skidskyttecentra för de franska åkarna. Och eventuellt kör vi något träningspass med dem, berättar Johan Granath, som också värdesätter den extra energipåfyllning som solen och värmen nere i central-Europa bjuder på.

När laget checkade in på hotellet på måndagen saknades Sofia Henriksson, Piteå Elit och Stina Nilsson, IFK Mora SK.

– Sofia Henriksson, som tidigare har ådragit sig en liten sträckning, stannar hemma av försiktighetsskäl. Stina Nilsson är på god väg att tillfriskna från sin förkylning och vi hoppas att hon kan ansluta senare i veckan, avslutar Rikard Grip.

Åkare på plats i Villard de Lans 12–22 september
Hanna Falk, Ulricehamns IF, Anna Haag, IFK Mora SK, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK, Jonna Sundling, IFK Umeå, Linn Sömskar, IFK Umeå, Emma Wikén, Åsarna IK, Jennie Öberg, Piteå Elit.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg förde Sverige till tredje plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sveriges damer trea på stafetten i Oberhof

Hanna Öberg tog Sverige till tredje plats i damstafetten i Oberhof på lördagen. Tyskland vann före Belarus. – Vi gör en bra insats och var på pallplats egentligen hela stafetten, sa Hanna Öberg till ...
Oskar Kardin och Jenny Larsson tog imponerade segerar på Engadin La Diagonela. FOTO: Nordic focus/Björn Reichert.

Solosegrar för både Jenny Larsson och Oskar Kardin på La Diagonela

Säsongens första Visma Ski Classics-lopp, Engadin La Diagonela, såg två vinnare från Sverige. Jenny Larsson, Team Ramudden och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom vann båda efter imponerande soloutbrytn...
startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...