Svenska längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallastab är rejält laddade för att leverera toppskidor till de svenska åkarna under Tour de Ski. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Svenska längdlandslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallastab är rejält laddade för att leverera toppskidor till de svenska åkarna under Tour de Ski. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

De svenska vallarna är taggade för touren

Det svenska vallateamet med nye vallachefen Petter Myhlback fick en fin start på säsongen vid världscupen i Ruka.
Efter en dryg månad utan världscuptävlingar är nu gänget rejält taggat och laddat för Tour de Ski som startar på nyårsdagen. Men allt blir inte som vanligt på grund av pandemin.
– Vi kommer använda munskydd och de aktiva får inte komma in i vallalastbilen men testerna i spåret med de aktiva genomförs på samma sätt som alltid, berättar Petter Myhlback för Längd.se.

Vi kollade läget med vallachef Petter Myhlback några dagar innan avfärd till Schweiz och starten på Tour de Ski i Val Müstair. Myhlback har haft några lugna dagar över julen hemma i Trysil, Norge, där han bor med familjen.

Nu blir det snart full fart igen när de svenska åkarnas skidor ska förberedas för touren. Det är ett svenskt lag med många åkare som har kapacitet att placera sig högt upp i tourens resultatlistor. När Norge inte kommer till start så öppnar det givetvis upp för fler svenska åkare uppe i toppen.

Vid världscuppremiären i Ruka var det tydligt att de svenska åkarna hade bra skidor och Petter Myhlback var också nöjd med starten på säsongen.

– Det var mersmak på det vi fick till där. Vi hade förstås velat fortsätta åka vidare till världscuptävlingar direkt för att hålla uppe trycket men nu var det inte möjligt, säger Myhlback.

Vilka förändringar blir det i ert arbete under touren med tanke på pandemin?
– Vi blir uppdelade och kommer inte kunna tillbringa tid med de aktiva mellan tävlingarna på det sätt vi normalt gör. På några platser kommer vi till och med bo på ett annat hotell än åkarna. Det är tråkigt att vi missar den sociala biten. Det härliga snacket vid måltider är också någort som är med och driver utvecklingen i gänget, berättar Myhlback och fortsätter;

– Men jag är otroligt glad att vi åka till touren överhuvudtaget. Kvaliteten på vårt jobb i vallalastbilen kommer inte påverkas.

Blir det någon skillnad kring kontakten med de aktiva på tävlingsdagarna?
– Vi kommer använda munskydd och de aktiva får inte komma in i lastbilen. Testerna i spåret med de aktiva kommer dock se ut som vanligt.

Några förändringar i vallateamet har det blivit ganska tätt inpå touren. Bland annat för att någon vallare träffat en släkting som varit corona-smittad.

Rikard Andreasson som brukar valla och testa skidor med Ebba Andersson är inte heller med på grund av att det inte löst sig med barnvakt.

– Vi kommer sakna Rikard förstås men vi har en bra ersättare i Pierre Bryntesson som varit med några gånger tidigare och gjort ett bra jobb, berättar Myhlback.

Ett sent tillskott i teamet är också Teodor Peterson som kommer med som testpilot till touren fast det inte låg med i ursprungsplanen.

– Teodor var med i Ruka med fokus på att testa fäste. Det var ett vinnande koncept så det känns riktigt bra att vi kan ha med honom igen nu, säger Myhlback.

I Ruka var vallateamet något bantat i antal mot en normal världscuphelg. Till touren åker man dock med fullt manskap.

– En helg klarar man lite underbemannad med inte en hel tour. Vi måste ha lite extra kapacitet, man vet aldrig vad som kan hända, avslutar Myhlback.

På onsdag den 30:e flyger det svenska teamet från Östersund mot Schweiz och på fredag den 1:a januari börjar tävlingarna med sprint i Val Müstair.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...