Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Daniel Fåhraeus lämnar jobbet som längdchef efter bara ett och ett halvt år. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Daniel Fåhraeus lämnar jobbet som längdchef efter bara ett och ett halvt år. FOTO: Svenska Skidförbundet.

Delad syn på ledarskap – anledningen till att Fåhraeus slutar

På onsdagsförmiddagen skickade Svenska Skidförbundet ut ett pressmeddelande om att längdchefen Daniel Fåhraeus lämnade sitt arbete för en ny tjänst på hemmaplan i Piteå. Enligt uppgifter till SVT Sport ska den verkliga orsaken dock vara en annan.
– Det är inte så enkelt att min väg är den rätta heller, kommenterar Fåhraeus till SVT Sport.

Orsaken till att Fåhraeus lämnar ska vara att det finns delad syn på ledarskapet inom förbundet.

SVT Sport  har tagit del av en mejlväxling där det till stor del handlar att parterna har olika syn på ledarskap, något som förbundsledningen av allt att döma vill hålla hemligt.

Förbundsdirektören Ola Strömberg skriver så är enligt SVT Sport:
”Jag tror det vore mycket olyckligt att ens yppa något om att det finns olika syn på ledarskap – inte externt, inte internt”.

”Och att vi inte andas eller än mindre pratar om att anledningarna är några andra än att det var ett nytt spännande jobb som dök upp.”

För SVT Sport bekräftar Daniel Fåhraeus att det finns en delad syn på ledarskap.

– Jag lämnar för att jag fått en ny chans som kommer väldigt sällan här uppe. Sen att vi har olika syn på saker är helt normalt. Det är en del men det är inte problemet.

– Det finns ingen schism eller något sådant bakom utan det är samtal som förs. Man gnuggar saker och ting ”hur ska vi göra, vad tycker du”.

– Jag är väldigt relationsfokuserad. Jag har respekt för att om man fokuserar för mycket på en sak är det något annat som kanske blir lidande.

Så du vill lägga mer tid på relationsbitarna än vad ledningen vill?, frågar SVT Sport och Fåhraeus svarar så här:
– Jag skulle påstå det, att jag är extrem i att lägga mycket tid på att bygga relationer. Det är inte så enkelt att min väg är den rätta heller. Här kommer jag in och pratar om saker som inte varit uppe så mycket och så ska man anpassa sig efter det.

Så här svarar Ola Strömberg SVT Sport på frågan om varför han ville hemlighålla den delade synen på ledarskap.

– För det första är ordet ledarskap ett väldigt stort ord, sen har alla i en ledningsgrupp olika sätt att se på saker. Den här typen av frågor, om man ska grunda i dem, det tar väldigt mycket tid.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...