Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson korsade mållinjen med tredje tid på dagens fristilslopp i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson korsade mållinjen med tredje tid på dagens fristilslopp i Falun. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Diggins besegrade Johaug – Ebba Andersson trea

USA:s Jessie Diggins visade att Therese Joahug inte är oslagbar. Med tidigt startnummer vann Diggins med 2,1 sekunders marginal före norskan som får vänta på sin 77:e världscupseger.
Där bakom gjorde Ebba Andersson åter en stark insats och blev trea 14.6 sekunder bakom Diggins.
– Jag tycker jag hade rätt fint flyt i åkningen, sa Ebba Andersson till SVT.

Jessie Diggins med startnummer 31 fick vänta en stund i målfållan på Therese Johaug med nummer 57. Till slut kunde Tour de Ski-vinnaren se Johaug vara för sen över mållinjen med drygt två sekunder.

Drygt halvvägs in i loppet hade Diggins ledningen med åtta sekunder. Med drygt två kilometer kvar var dock Johaug en tiondel före. Amerikanskan avslutade lite snabbare och såg till att vara den som för första gången på fem år slå Johaug på 10 kilometer skejt.

– Det var nästan som ett tv-spel i dag. Varje sekund tänkte jag 'hur tar jag den här kurvan bäst och hur tar jag den här kurvan bäst. Det var så kul! När det är så här kallt känns det som jag bara kan trycka på och trycka på, sa Diggins i segerintervjun.

– Min styrka sitter i huvudet. Att kämpa varje sekund. Målet är att korsa mållinjen och känna att jag inte har något kvar, fortsatte Diggins.

Therese Johaug gratulerar Jessie Diggins till segern. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.Therese Johaug gratulerar Jessie Diggins till segern. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ebba Andersson var hela tiden med ett tiotal sekunder bakom under loppet och i mål var hon 14,6 sekunder efter Diggins.

– Jag var så nära att gå omkull. När man försöker ligga på marginalen och det är lite isisgt i kurvorna så är det svårt men jag hade bestämt mig för att vara offensiv utför. Jag är jätteglad att jag lyckades stå på benen, sa Andersson.

Genomförandet av loppet beskrev Ebba Andersson så här:
– Ambitionen var att gå mycket på treans växel och jag tycker att jag klarade av det. Det var bara i lilla och stora mördarbacken som jag gick på tvåan. Det hade jag bestämt på förhand att jag skulle få till

Frida Karlsson var inte nöjd med sin tolfteplats 1.18 efter Diggins. Karlsson hade dock gått omkull två gånger på banan.

– Det fanns inte där idag och så hade jag två vurpor. Jag är så himla förbannad att jag inte kan stå på benen. Det var på båda varven utför efter mördarbacken. Jag var stum och packad i benen, berättade Karlsson för SVT.

– Energin fanns inte riktigt där idag, fortsatte hon.

Det var totalt sett en stark svensk laginsats med xx åkare som tog världscuppoäng.

Maja Dahlqvist blev 15:e, Charlotte Kalla 17:e och Johanna Hagström 20:e. I den trion var inte Kalla nöjd med sin insats men för Dahlqvist och Hagström var det fina insatser. Sprintspecialisten Hagström gjorde karriärens bästa distanslopp.

Världscuppoäng också till Lovisa Modig som 27:a och Louise Lindström på 30:e plats.

Resultat finns här.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...