Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.
Dieter Csefan, från den österrikiska polisen, vid dagens presskonferens i Innsbruck där en dopingskandal avslöjades. FOTO: GEPA pictures/Daniel Goetzhaber/Bildbyrån.

Dopingskandal - fem VM-åkare gripna

Åkare från Österrike, Estland och Kazakstan har gripits av polis - misstänkta för bloddopning.
En av åkarna togs på bar gärning.
– Han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan, vid den österrikiska polisen enligt SVT.

De fem åkare som är gripna är Dominik Baldauf och Max Hauke från Österrike, kazakern Alexey Poltaranin och esterna Andreas Veerpalu och Karel Tammjärv.

Totalt har nio personer gripits så här långt. De fem aktiva är åkare på plats i Seefeld.

Enligt SVT är dagens tillslag mot VM-orten Seefeld ett led i en större dopningsutredning. Ett nätverk med en 40-årig idrottsläkare i centrum ska ha agerat över hela världen.

Man har kallat operationen ”Aderlass” (åderlåtning). Under flera månader har man kartlagt läkaren och hans medarbetare. Polisen misstänker att man i flera år har hjälpt elitidrottare att bloddopa sig.

– Vi har under utredningen identifierat fem idrottare, som i dag också har gripits. En av idrottarna togs på bar gärning i dag, han greps med utrustning för blodtransfusion i armen, säger Dieter Csefan från österrikiska kriminalpolisen.

Dopningsnätverket ska ha haft sin verksamhet i minst fem år.

Österrike har norrmannen Trond Nystad som landslagstränare.

– Jag har inte sett någonting. Jag trodde att de var förnuftiga och började tränat hårt, men tydligen var det inte alla som ville göra det. Det är trist. Det är tungt när man ger allt och så sker detta. Det är hopplöst, säger Nystad till SVT.

Så här kommenterade dagens bäste svensk Jens Burman uppgifterna om dopade åkare.

– Jag ska inte döma folk på förhand utan bevis men är det så att de har fuskat så är det riktiga pappskallar i så fall, säger Burman till SVT.

På frågan hur det känns att möta dopade åkare i spåret kommenterar Burman såhär:

– Det är förjävligt, det förstör sporten. När man själv står där och vet att man har kämpat och tränat och möter dopade åkare, då blir det lönlöst.

Siste nyheter

Nu är åter 16-17 januari datumen som gäller för vinterns världscup i Ulricehamn. Bilden från 2017 när man arrangerade för första gången. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nytt datum för World Cup i Ulricehamn

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum, 16–17 januari 2021, för att inte krocka med SM-veck...
Det blir individuell start på rullskid-SM i Lidköping den 9 augusti. FOTO: Lidköpings VSK.

Individuell start på rullskid-SM i Lidköping

Efter önskemål från arrangerande Lidköpings VSK så har Svenska skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor beslutat att ändra SM-tävlingen i Lidköping 9 augusti från masstart till individuell start.