Maiken Caspersen Falla vann i Drammen och Stina Nilsson slutade fyra. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Maiken Caspersen Falla vann i Drammen och Stina Nilsson slutade fyra. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Dubbelt norskt i Drammen - Stina fyra och Oskar femma

Det blev norskt både i dam- och herrklassen vid världscupsprinten i Drammen på tisdagseftermiddagen. Segrarna heter inte oväntat Maiken Caspersen Falla och Johannes Hösflot Kläbo.
Två svenskar tog sig till final. Stina Nilsson blev fyra och Oskar Svensson femma.

I damfinalen tog sig Stina Nilsson förbi Maiken Caspersen Falla inför upploppet. Väl där räckte dock inte krafterna den här dagen.

– Jag gjorde mitt bästa. Det är surt att bli fyra men jag hade inte mer krafter i dag. De var bättre än mig i dag och jag får ut det jag har med tanke på förutsättningarna, sa Stina till SVT.

Falla vann finalen före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Natalia Nepryaeva tog tredjeplatsen. Det var för övrigt Fallas femte seger i Drammen på de sex senaste åren.

Inför avslutningen på världscupen i Falun och kanadensiska Quebec så leder ni Stina Nilsson 63 poäng före Falla.

Maja Dahlqvist blev näst bäst av svenskorna som sjua idag men hade mer i kroppen. Hon var lite stängd på upploppet i semifinalen.

– Det känns lite frustrerande. Jag tycker jag var starkare och jag borde ha tagit ett eget spår på upploppet. Jag kunde inte spurta för fullt på slutet för jag hamnade bakom och kunde inte byta åt något håll,  berättade Maja för SVT.

För kvartetten Jonna Sundling, Hanna Falk, Johanna Hagström och Ida Ingemarsdotter tog det stopp i kvartfinalerna. Mest besviken var Ingemarsdotter som blev störd av Katja

– Jag är förbannad på Visnar, hur hon gjorde på upploppet. Jag tappade fart och fick inte fritt spelrum, menade Ida.

Johannes Hösflot Kläbo var helt överlägsen i herrklassen och lekte hem finalen närmast före Eirik Brandsdal och fransosen Richard Jouve. Fyra, precis före Oskar Svensson, blev Sondre Turvoll Fossli.

Oskar var klart starkast av de svenska herrarna en här dagen och tog sig snyggt till final. Även om femteplatsen där var säsongsbästa för Oskar så var han besviken.

– Det känns otroligt tungt just nu även om det är säsongens bästa lopp. Jag kände mig pigg och fick inte riktigt till det i sista kurvan. Jag trodde det skulle gå bättre i finalen, kommenterade Oskar för SVT.

Det var trångt i sista kurvan innan upploppet när Oskar provade att avancera där.

 – Jag försökte gå om men det gick inte och jag hamnade i samma position igen. Jag kanske skulle sparat krafterna där, funderade Oskar.

Calle Halfvarsson slutade elva idag och räckte inte till i sin semifinal. Ungtupparna Marcus Grate och Johan Häggström gjorde bra insatser med 17:e och 18:e plats. Grate var stark åtta i prologen.

Officiellt resultat damer

Officiellt resultat herrar

 

Senaste nyheterna

Charlotte Kalla och de andra landslagsåkarna tränar på snö i Vålådalen i en och en halv vecka. FOTO: Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget tillsammans på första snölägret

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer att träna på sparad konstsnö från förra vintern i en och halv...
Marcus Johansson bröt ett revben när han körde omkull på rullskidor för fyra veckor sedan. Det tänker han inte låta sig stoppas av i sin ambition att slåss om totalsegern i Visma Ski Classics. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Marcus ska slåss om totalsegern i Visma Ski Classics – trots brutet revben

Efter sex säsonger i Visma Ski Classics så fick västgöten Marcus ”Maccan” Johansson förra vintern ett riktigt stort genombrott.  Marcus var bästa icke norrman på sin sjätteplats när Visma Ski summera...
Landslagets vallachef Petter Myhlback och hans vallare har hittat snabba vallor utan fluor. Kanske kommer de till användning på tävlingar i vinter trots att fluorförbudet är framflyttat. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Inget fluorförbud i vinter – men landslagsåkarna kan ändå tävla fluorfritt

Nyligen kom beskedet från internationella skidförbundet, FIS, att man skjuter ett år på förbudet att använda fluorvalla på tävlingar. Trots detta kan det i vinter bli så att svenska landslagsåkare ko...