Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Axel Ekström avslutade för Sverige som slutade sexa. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.
Axel Ekström avslutade för Sverige som slutade sexa. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Dubbelt Ryssland - Sverige sexa

Ryssland dominerade en svängig herrstafett i Lillehammer och andralaget med Sergey Ustiugov på slutsträckan vann före förstalaget. Norges båda lag blev trea och fyra. Sverige med ett B-lag på benen åkte in som sexa där Jens Burman var sträcksnabbast på tredje sträckan.

Sverige var till slut 27 sekunder bakom segrande Ryssland 2 när Axel Ekström spurtade in över mållinjen.

Stafetten började med en suverän förstasträckan av Björn Sandström. Piteå elit-åkaren följde i rygg på Norges Pål Golberg och övriga i tätklungan. Sandström fick endast släppa ett par sekunder in till växlingen och växlade som trea.

– Jag var sugen att gå upp och öka under loppet. Jag kände mig stark idag, kommenterade Sandström sin insats för SVT Sport.

Björn Sandström med landslagstränaren Mattias Nilsson. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Björn Sandström med landslagstränaren Mattias Nilsson. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

På andra sträckan blev det snabby en stor klunga. På sista varvet kunde inte Daniel Rickardsson följa när Belov för Ryssland drog klungan hårt i den lunga tuffa långa motbacken på sista varvet. Till slut kunde bara Holund och Niskanen följa.

Rickardsson tappade 29 sekunder till växlingen där han skickade ut Jens Burman som fick gå ut tillsammans med fransmannen Parisse. Jens åkte ifrån fransmannen och jobbade snabbt ikapp klungan redan på första varvet.

På andra varvet körde Krüger stenhårt i långa backen och bara Röthe och Burman kunde följa. Spitsov och övriga åkare fick ge sig.

– Jag skulle fan inte släppa. Jag grisade och körde det jag hade på slutet när jag var trött, kommenterade Burman för SVT Sport.

Jens hade klart snabbats åktid på tredje sträckan, 18 sekunder snabbare än Kruger, och gjorde verkligen en toppinsats. Burman åkte med sådan ackuratess.

Jens Burman gjorde ett topplopp på tredjesträckan. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.Jens Burman gjorde ett topplopp på tredjesträckan. FOTO: Bildbyrån/Mathias Bergeld.

Starten på sista sträckan blev relativt lugn. Ustiugov gick upp i front och höll nere farten så Finland kunde ansluta trots att de gick ut 40 sekunder bakom.

Ryssarna Melnichenko och Ustiugov gick ifrån i långbacken på slutvarvet. Ustiugov körde först hårt, släppte upp Melnichenko och la sedan på ett ryck till och avgjorde. Krogh för Norge 1 och Turtveit för Norge 2 släppte och fick tyske Dobbler i släptåg. Ekström fick släppa där spurtade in Sverige som sexa.

– Det var tufft. Man kände ju på att det förr eller senare skulle komma ett ryck. Jag försökte gå med så länge som möjligt. Idag räckte det så här långt. Jag höll den planen jag hade och gjorde så gott jag kunde, sammanfattade Ekström.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...