Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson på skaren under en av vårens många fina skidturer med framtida segrar i sikte. FOTO: Privat.

Ebba Andersson på skaren under en av vårens många fina skidturer med framtida segrar i sikte. FOTO: Privat.

Ebba Andersson har segrar i sikte

Ebba Andersson, 23, fick en mardrömsstart på förra säsongen med en tuff knäskada precis före Sverigepremiären i Gällivare.
Efter en rekordsnabb rehab kunde hon sedan ändå utmana Therese Johaug i flera lopp under säsongen. Den första världscupsegern är dock något hon väntar på än.
– Det motiverar mig i träningen. Visst har man segrar i sikte, säger Ebba.

Efter att säsongen tog slut hastigt på grund av covid-19 direkt efter tremilen i Holmenkollen den 7 mars så väntade en vår med mycket skidåkning men inga tävlingar för Ebba. I slutet på april så kom ett lite oväntat besked, att Ebba och hennes bror skulle byta klubb till Piteå elit.

Hur kommer det sig att det blev klubbyte från Sollefteå skidor till Piteå elit?
– Vi kände båda att de var rätt steg att ta. Piteå elit har en inspirerande miljö som lockade. De jobbar bra med utveckling och har en professionell verksamhet, säger Ebba och fortsätter;

– Det var vi själva som tog kontakten och startade en dialog.

Ebba började åka skidor i Remsele SK som sedan blev en del av Sollefteå skidor. Så det här är första riktiga klubbytet för Ebba och Fredrik. Nu är syskonen en del av hårdsatsande Piteå elit.

Ebba kan se tillbaka på en annorlunda vårvinter

– En normal vår så tävlar man mycket men i år blev det istället mycket träning på snö under en lång tid.

Ebba var i Saxnäs vid några tillfällen på senvåren, både med sin nya klubb och på egen hand.

– Snön låg ju länge och det gav fina möjligheter till mycket skidåkning.

Under sommaren har det inte varit några landslagsläger på grund av covid-19. Men läger med Pite elit har det blivit både i Saxnäs och senare under sommaren i Piteå. Nästa vecka väntar första landslagslägret i Torsby.

– Det har varit en speciell tid där det varit svårt att planera långt i förväg. Man har tagit det vecka för vecka. Fördelen med att vara elitskidåkare är ju att man kan arbeta som vanligt - att träna på ute i skogen, säger Ebba.

Förra säsongen fick en mardrömsstart för Ebba när hon skadade knät när hon ramlade under en löptur i Bruksvallarna bara veckan innan säsongspremiären.

– Då var man redo att snart ta på sig en nummerlapp och inte att träna i gymmet.

Men Ebba fick kämpa på med mycket rehab för att kunna komma tillbaka i skidspåret.

– Jag fick snabb hjälp med hur jag skulle köra min rehab. Jag träffade Magdalena Moström (fysioterapeut) dagligen. Vi satte mål så att jag skulle bli redo för att tävla så snabbt som möjligt.

Men att Ebba skulle vara tillbaka i tävlingsspåret redan till Tour de Ski vid årsskiftet överraskade både henne själv och många runt omkring.

– Jag trodde aldrig jag skulle kunna åka touren men rehaben gick bra även om det var tufft i perioder. Jag kände att jag hanterade det bra och höll modet uppe när jag tog steg framåt. Det var många gånger jag klappade mig själv på axeln. Det är något man inte gör normalt sett när allt rullar på som vanligt. I efterhand är jag stolt för jobbet jag la ner.

Trots de besvärliga starten på vintern så kunde sedan Ebba rada upp imponerande lopp i världscupen och på riktigt utmana Therese Johaug vid flera tillfällen. Som allra närmast var hon på 10 kilometer klassiskt i Lahtis den 29 februari där marginalen till norskan var 3,4 sekunder.

I Falun tre veckor tidigare på masstarten över 10 kilometer i fri stil matchade hon också Johaug länge och väl och var bara 6,5 sekunder efter över mållinjen.

– Det loppen är jag väldigt nöjd med, säger Ebba.

Ebba tog sedan också två guld på U23-VM i Oberwiesentahl i Tyskland.

Sista loppet för säsongen blev riktigt minnesvärd. Masstartstremilen i Holmenkollen såg Ebbas dåvarande klubbkompis Frida Karlsson som segrare när hin lyckades besegra ”omöjliga” Therese Johaug. Ebba blev trea och Charlotte Kalla fyra. En suverän dag för svensk damskidåkning.

Men för Ebba var det ingen dans på rosor den tävlingen.

– Det var en slitsam dag i spåret och jag gick mycket på vilja. När vi valde att byta skidor så blev det dock en boost. Det var jättekul att Frida vann och att Charlotte var med där framme. Det var härligt att dela framgången med dem. Man märkte också att det betydde mycket för folk där hemma, säger hon.

När den första segern i världscupen kommer för Ebba återstår att se.

– Det motiverar mig i träningen. Visst har man segrar i sikte, säger Ebba.

Träningen bedriver Ebba på i stort sett på samma sätt som de senaste åren.

– Den har ju gett utveckling så det är bara på detaljnivå vi försöker hitta små saker.

Vi, det är Ebba och pappa Per-Ola. Han, som själv var en mycket stark åkare när det begav sig, är den som planerar Ebbas träning och ibland får bromsa den ambitiösa dottern.

Vid sidan av träningen har Ebba numera ett nytt projekt tillsammans med sin nya klubbkompis Lisa Vinsa. Duon har startat podden ”Mellan himmel och skidspår”. Du hittar den här på Spotify till exempel.

Ebba har startat en podd tillsammans med Lisa Vinsa. FOTO: Ebba Anderssons Instagram.
Ebba har startat en podd tillsammans med Lisa Vinsa. FOTO: Ebba Anderssons Instagram.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...