Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson som vinnare I Tour de Ski-finalen före totalvinnaren Jessie Diggins och fransyskan Delphine Claudel. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Andersson som vinnare I Tour de Ski-finalen före totalvinnaren Jessie Diggins och fransyskan Delphine Claudel. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Ebba Andersson vann Final climb och slutade trea i Tour de Ski!

Ebba Andersson vann masstarten under Tour de Ski-finalen Final climb. Jessie Diggins var tvåa och blev totalvinnare Ebba Andersson slutade på tredje plats i Tour de Ski. Efter 19 pallplatser i världscupen kom idag den första segern.
– Jag är jättestolt över hur jag lyckades hantera den här touren efter den start jag fick. Jag har verkligen haft en mental kamp med mig själv, berättade Ebba Andersson för SVT Sport.

Det blev en efterlängtad och välförtjänt världscupseger för Ebba Andersson när hon tog sig först upp för Alpe Cermis under Final climb i Tour de Ski.

– Det var tufft verkligen, jag hade ju Jessie så nära bakom så jag kunde aldrig riktigt slappna av, berättade Ebba Andersson för SVT Sport.

Loppet började med de svenska tjejerna i front för att dra fram Ebba till ett bra utgångsläge inför klättringen. Väl där hade hon greppet före Jessie Diggins som dock utmanade hela vägen upp. Ebba stod dock emot och kunde efter 19 pallplatser i världscupen ta en efterlängtad seger 9,2 sekunder före Diggins.

– Det var trevligt att det gick i lås. Vi hade snackat ihop oss om att vi skulle styra från spets och att jag skulle få gå sparsamt i rygg fram till backen. Det var verkligen en laginsats, idag och under hela touren, sa Ebba till SVT Sport.

Motgångarna i öppningen på touren kommenterade Ebba så här:
– Jag försökte att hoppas på att det skulle gå bättre men det var verkligen en kamp. De mesta av mina tankar var grubblande över varför det gick som det gick i början, var det formen eller höjden som påverkade. Att jag lyckades vända det och prestera som jag gjorde på de avslutande etapperna är jag är jag stolt över.

Jessie Diggins avslutade med andraplats bakom Ebba och blev totalvinnaren i touren 1.24 före Yulia Stupak, Ryssland och med Ebba på tredje plats två minuter efter.

I Tour de Ski:s poängtävling vann Linn Svahn före Jessie Diggins och Anamarija Lampic.

Officiellt resultat finns här.

Slutställning i touren finns här.

Slutställning poängtävlingen finns här.

 

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...