Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Ebba Andersson på väg mot seger vid säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ebba Andersson på väg mot seger vid säsongspremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ebba Andersson vann sekundstrid mot Frida Karlsson

Det blev som väntat en strid om segern mellan Ebba Andersson och Frida Karlsson vid säsongspremiären i Bruksvallarna.
Ebba avgjorde på slutkilometern och vann med 3,2 sekunders marginal.
– Jag öste på det jag hade på spurtvarvet. Det stärker mig att jag lyckades gå segrande ur den här tuffa striden, säger Ebba.

Frida Karlsson var under hela loppet cirka sekunden före Ebba Andersson men på slutkilometern lyckades Ebba öka något och i mål var hon 3,2 sekunder före. Marginalen till trean Emma Ribom var 1.21 och det tyder på att det var ett mycket högklassigt lopp som utspelade sig.

– Det var superkul att jag kunde vinna. Jag fick sekundering om att det var väldigt jämnt och jag låg lite steget efter. På spurtvarvet gällde det verkligen att ösa på och ge det jag hade, säger Ebba.

Känslan under loppet?
– Jag kände att jag var i bra fas inför och att nu få det bekräftat på tävling gör att det infinner sig en trygghetskänsla. Jag är väldigt nöjd med materialet också. Vallateamet i Piteå elit har verkligen gjort ett bra jobb, berättar Ebba.

Frida Karlsson var inte alltför besviken efter loppet.

– Det var en tuff match som utspelades. Jag vet att Ebba är stark så det var ett fint kvitto för mig, kommenterade Frida.

Karlsson har inte kunnat träna så mycket klassisk stil senaste tiden på grund av problem med en höftböjare som vi skrivit om tidigare.

Hur kände du av att du inte tränat så mycket klassiskt senaste tiden?
– Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte… jag hittade inte riktigt det naturliga trycket i diagonalen. Det kändes desto bättre i stakningen och där har jag kunnat träna på bra, berättar Frida.

Hur var känslan fysiskt?
– Känslan i kroppen är bra, det är det tekniska jag måste komma in i lite mer. Att automatisera åkningen och hitta en naturlig avslappning i den. Frånskjutet på vänster sida är lite sämre än höger. När jag testade skidor kändes det som jag hade sämre fäste på vänster sida, men så var det ju inte.

Frida står nu över lördagens sprint och är åter på söndagens skejtlopp.

Kampen om tredjeplatsen blev också tuff där Emma Ribom klarade den fighten med fyra sekunders marginal till Linn Svahn. Duon var drygt 1.20 bakom Ebba Andersson.

– Jag tycker jag fick fina svar. Framförallt kändes det som trygg och lugn åkning men samtidigt vägvinnande. Det var fina besked. Det var tight mot Linn på slutet så jag fick plocka ut det sista, berättar Ribom.

Jonna Sundling var drygt 20 sekunder efter Svahn som femma och på sjätte plats tolv sekunder efter Sundling hittar vi Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren som stakade loppet på blanka skidor. Sofia Henriksson blev sjua knappt fyra sekunder bakom Korsgren.

Officiellt resultat.

Frida Karlsson, Ebba Andersson och Emma Ribom på pallen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.Frida Karlsson, Ebba Andersson och Emma Ribom på pallen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

 

 

Senaste nyheterna

Harald Östberg Amundsen slog Johannes Hösflot Kläbo vid norska cupen i Lillehammer. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Johaug och Östberg Amundsen vann i Lillehammer

Norska cupen fortsatte på lördagen med fristilslopp i Lillehammer. Therese Johaug vann programenligt i damklassen och på herrsidan var U23-världsmästaren Harald Östberg Amundsen.
Segern på vann jaktstarten i Kontiolahti var Sebastian Samuelssons första i världscupen. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Sebastian Samuelsson vann jaktstarten i Kontiolahti

En bom och snabb skidåkning förde Sebastian Samuelsson från 18:e plats till seger på jaktstarten i Kontiolahti. Samuelssons första världscupseger! Duon kom samtidigt till sista skyttet. Samuelsson mi...
pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.