Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Ebba Andersson pressade Therese Johaug hårt på världscupen i Lahtis. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.
Ebba Andersson pressade Therese Johaug hårt på världscupen i Lahtis. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.

Ebba bara 3,4 sekunder bakom Johaug i Lahtis

Ebba Andersson gjorde ett topplopp på 10 kilometer klassiskt i Lahtis. I mål var Ebba endast 3,4 sekunder bakom Therese Johaug

– Det kändes bra och jag hade bra skidor. Jag är verkligen jätteglad att kroppen svarade så bra idag och att jag äntligen fick kliva upp på pallen igen. Jag gav allt för att utmana Therese men hon var några sekunder för stark även idag, kommenterade Ebba Andersson till SVT Sport.
En riktigt stark insats gjorde också Frida Karlsson som blev fyra.

Det var också Frida Karlsson som öppnade loppet allra starkast första kilometern. Vid 1,5 ledde Frida drygt tre sekunder före Krista Pärmäkoski och Natalia Nepryaeva och nära fem före Johaug. Ebba var då sexa 6,1 sekunder bakom sin klubbkompis Frida.

Frida tappade sedan lite och det stod klart att pallplatserna skulle tas av trion Johaug, Andersson och Pärmäkoski. Ebba var som närmast Johaug vid 6,1 kilometer när hon var 2,5 sekunder bakom. I mål skiljde som sagt 3,4 till norskans fördel.

– Det var väldigt tufft idag.Jag  har varit lite trött mentalt efter Ski tour. Men jag är riktigt glad att stå på toppen av pallen idag igen. Det var nära till Ebba men jag hade sekunderna på min sida, berättade Johaug efter segern.

– Jag gav det jag hade för att för att försöka utmana Therese men hon var några sekunder för stark för mig även idag. Men jag är jätteglad för min andraplats, berättade Ebba för SVT Sport.

– Det här var en boost för mig efter att inte riktigt haft det flytet jag ville ha under Ski Tour 2020. Det här var verkligen en framgång för mig, fortsatte Ebba.

Frida Karlsson slutade fyra och var till slut 21,9 sekunder bakom Johaug och hon hade tio sekunder upp till trean Pärmäkoski. Fjärdeplatsen är Fridas bästa placering i världscupen.  

– Jag är närmare där jag vill vara nu, berättade Frida för SVT Sport.

Frida Karlsson blev fyra efter en vass öppning på loppet. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.Frida Karlsson blev fyra efter en vass öppning på loppet. FOTO: Bildbyrån/Johanna Lundberg.

Den snabba öppningen kommenterade hon så här:
– Jag tänker att jag ska öppna lugnt men det blir hårt ändå för att man är ivrig. Jag tycker ändå det var kontrollerat. Jag kunde återhämta mig i utförsbackarna och trycka på ganska bra över krönen.

Under loppet visste dock inte Frida att hon var ganska nära en pallplats.
– Jag fick mest tider framåt. Hade varit kul att höra att man slogs om pallen men jag åkte ändå så fort jag kunde. Så det hade nog inte gjort så stor skillnad. Jag är ju fyra så det är lite surt, men jag känner att det är nära och det kommer fler lopp.

Charlotte Kalla blev tredje svenska åkare som elva lite dryga minuten bakom Johaug. Övriga svenska placeringar: Rebecca Öhrn 37:a, Lisa Vinsa 40:e och Maja Dahlqvist 41:a.

Resultat finns här.

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...