Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lettiska världscupåkaren Patricija Eiduka tillsammans med hennes far Ingus som gick bort för ett par veckor sedan. FOTO: Privat.

Lettiska världscupåkaren Patricija Eiduka tillsammans med hennes far Ingus som gick bort för ett par veckor sedan. FOTO: Privat.

Efter mystiska bortgången: “I Ruka åker jag för honom”

Patricija Eiduka, 21, är Lettlands bästa skidåkare.
Tidigare i november gick hennes pappa bort i sviterna av covid-19, trots att han var fullvaccinerad.
Nu berättar hon om chocken och saknaden efter sin far.
– Utan mina bröder vet jag inte vad jag skulle ha gjort, säger Eiduka.

Följde ni säsongspremiären i Gällivare såg ni säkert en ung åkare som utmanade svenskorna i toppen. Patricija Eiduka från Lettland kom sjua i sprinten, och åtta och elva på distansloppen.

– Jag gillar att tävla här, men i Lettland är jag bäst och när man kommer hit så förstår man nivån, säger hon.

På meritlistan finns bland annat en fjärdeplats från junior-VM 2020 i Oberwiesenthal och en åttondeplats från världscupen i Davos förra säsongen.

Efter premiärhelgen i Gällivare reste Eiduka de femtio milen österut, till Ruka och världscuppremiären som inleds på fredag med sprint.

Vilka förväntningar har du inför världscuppremiären?
– För att var ärlig, inget alls just nu, jag vill bara ha en bra känsla.

Hon växte upp tio mil öster om Riga, på den lettiska landsbygden i byn Vecbebri med knappt 500 invånare. Patricija är näst yngst av familjens sju barn, och enda tjej. Samtliga barn har tävlat i längdskidor, äldsta brodern Valts Eiduks åkte OS i Turin 2006 och Krits Eiduks har som bäst varit sexa i en stafett på junior-VM i skidskytte 2007. Den yngsta brodern Edijs var med på junior-VM i Finland i vintras.

På gården i Vecbebri driver familjen en jordgubbsodling. Från frö till färdiga jordgubbar som sedan säljs vidare till butiker.

– Det är vår familjs verksamhet, säger Patricija.

Patricija Eiduka i familjens jordgubbsodling. FOTO: Privat.
Patricija Eiduka i familjens jordgubbsodling. FOTO: Privat.

Dog i covid – var fullvaccinerad
Början av november brukar för skidåkare betyda snöpremiär och finslipning inför säsongen. Men för Patricija har tankarna varit på annat håll. För några veckor sedan gick hennes pappa och tränare Ingus Eiduks bort. Han som varit vid hennes sida sedan hon stod på skidor för första gången.

Den hastiga bortgången förbryllar då han levde ett hälsosamt liv och dessutom var fullvaccinerad mot covid-19. Han blev 61 år.

– Det är en stor chock för hela familjen, pappa var väldigt hälsosam utan några problem och var väldigt aktiv.

Ingus Eiduks var lettisk juniormästare i längdskidor. Han lade ned satsningen på grund av bristande ekonomiska förutsättningar och jobbade sedan som idrottslärare resten av livet.

– Jag kämpar fortfarande med detta, det är inte så lätt. Han var min tränare hela livet. Vi pratade mycket och alltid efter loppen. Det är fortfarande svårt och ibland kan jag inte förstå att det faktiskt har hänt.

Hon finner styrka i träningen och hos sina bröder.

– Det som hjälper mig att överleva och ta mig igenom detta är att träna och så har jag mycket stöd av mina bröder.

– Utan mina bröder vet jag inte vad jag skulle ha gjort.

Skrämmande upptäckten – inga antikroppar trots dubbla vaccindoser
Det började med en förkylning för pappan Ingus Eiduks, men när hans tillstånd försämrades lades han in på sjukhus. Där gjorde läkarna en skrämmande upptäckt, han hade inga antikroppar alls, trots att han tagit vaccin två gånger.

– Läkarna kan inte förklara hur det är möjligt, säger dottern.

– Vi förstår inte alls hur detta kunde hända, hur det ens är möjligt att vara fullvaccinerad och inte ha några antikroppar?

Kommer ni gå vidare med det att vaccinet uppenbarligen inte fungerade?
– Nej det kommer vi inte, det är väldigt mycket pappersarbete och ingen i familjen har tid eller ork att göra det. Det kan inte hjälpa oss längre heller, vi lämnar det som det är. Doktorerna gjorde vad de kunde.

– Min bror Valts förstår mig bra och är som en andra pappa för mig, jag uppskattar att han stöttar mig och hjälper mig att ta mig igenom detta.

 “I Ruka åker jag för honom”
Patricija gjorde tävlingspremiär i finska Muonio den 14 november, bara en vecka efter faderns död. På fredag gör hon sin första världscupstart utan sin far.

– Det är tufft före start, men den värsta känslan är efter målgång. Det spelade ingen roll om det gått bra eller dåligt, han var alltid där och tog emot mig. Det är det tuffaste.

– För att vara ärlig så kommer han aldrig att lämna mig, jag känner att han är med mig. I Ruka åker jag för honom.

Patricija Eiduka slutade 37:a i den totala världscupen förra säsongen, strax före Anna Dyvik och Moa Lundgren.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.