Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Stakskidan DP Carbon har redan väckt uppmärksamhet. DP står för double pole. Skidan är ett samarbete mellan Elpex och Karhu. Till nästa säsong finns skidan i butik. FOTO: Elpex.

Stakskidan DP Carbon har redan väckt uppmärksamhet. DP står för double pole. Skidan är ett samarbete mellan Elpex och Karhu. Till nästa säsong finns skidan i butik. FOTO: Elpex.

Elpex och Karhu i samarbete

Svenska Elpex och den finska skidfabriken KSF Sport Oy, som tillverkar Karhu-skidor, har startat ett samarbete.
Elpex kommer att distribuera Karhu i Sverige och Norge.
Tillsammans har de tagit fram stakskidan DP Carbon som väckt uppmärksamhet under slutet av skidsäsongen.

Samarbetet mellan Elpex och KSF Sport startade genom att fabriken i Kitee använder sig av Ski Selector. Ski Selector som numera ägs av Elpex.

– Vi har varit väldigt nöjda över samarbetet med Elpex kring Ski Selector. När vi fick Karhu tillbaka till fabriken i Kitee fick jag nästan direkt en idé att Elpex skulle vara den bästa distributören av Karhu i Sverige och Norge. Jag blev väldigt glad när Johan Öberg, VD på Elpex, genast blev exalterad över idén, säger Harri Kirvesniemi, VD på KSF Sport Oy.

– Elpex rullskidor, Ski Selector och våra skidprodukter lever alla i nuet. Båda företagen är flexibla och har både möjligheten att utveckla topprodukter likväl som att göra längdåkning enklare och mer lättillgängligt för den stora massan, fortsätter Kirvesniemi.

– Karhu har alltid varit ett mycket starkt skidmärke i Finland men vi har nästan inte alls varit synliga i Sverige och Norge den senaste 20 åren. Samarbete med en professionell partner som har know-how kommer definitivt att gynna båda parter. De goda kontakter som Elpex har med sina kunder är viktigt för Karhus comeback hos våra västra grannar, avslutar Kirvesniemi.

– När Harri frågade oss om vi ville ta distributionen av Karhu i Sverige och Norge tog det inte långt tid innan vi sa ja. Delvis beroende på att vi redan hade bra samarbete kring Ski Selector och mycket intressanta diskussioner kring stakskidor, säger Johan Öberg.

Den uppmärksamme har kanske noterat helsvarta skidor med endast beteckningen DP på Vasaloppet, Halvvasan och några andra lopp under slutet av skidsäsongen. Bland annat åkte åkare med fjärde och tolfte tid i Halvvasan med en tidig version av DP-skidan.

dp_carbon_465.jpg
En tidig version av DP Carbon gjorde bra ifrån sig på bland annat Halvvasan. FOTO: Elpex.

– Sedan dess har vi vässat och utvecklat ytterligare. Det handlar om optimal bindningsposition och justering av kurvor. Nu på våren har vi också testat varmföresskidor. Vi har jämfört med andra toppskidor vi har tillgång till och det ser ruskigt bra ut, säger Johan Öberg engagerat.

– Det som kommer att finnas i butik för gemene man till hösten för en elitmotionär är en nivå på skidor som man vanligtvis inte kommer åt, menar Öberg.

I utvecklingen har man bland annat använt Ski Selector för att mäta en del ”guldpar” som några elitåkare har. Skidpar som går bra mer eller mindre oavsett förhållanden.

– Man ser att de här skidorna har vissa gemensamma nämnare. Detta försöker vi skapa in i de nya skidorna, berättar Johan Öberg.

Det är inte bara snabba stakskidor som Öberg brinner för. Karhus vallningsfria Optigrip-skidor för målgruppen som snabbt vill komma ut i spåret och ha fäste på skidorna är också en viktig produkt.

– För de som åker någon gång i veckan eller mer sällan är det här en fantastisk skida. Till kommande vinter kommer fjärde generationen Optigrip som är än bättre, säger Öberg.

Om vi backar till 70- och 80-talet var Karhu ett stort märke i Sverige med många elitåkare. I sammanhanget bör väl två åkare nämnas. Sven-Åke Lundbäck som blev världsmästare på femmilen i Lahtis 1978 och Tomas ”Oljan” Eriksson som åkte hem VM-guld på 30 kilometer i Holmenkollen 1982. Båda två med Karhu-skidor under fötterna.

Karhu är ett finskt sportmärke som startade redan 1916. Karhu-skidor producerades i södra Finland fram till 1972 när en ny fabrik startade i Kitee i östra Finland. Karhu-skidor producerades sedan i Kitee under 40 år fram till 2012. Efter några års frånvaro har KSF Sport Oy sedan december 2015 åter produktionen av Karhu-skidorna i Kitee-fabriken.

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.