Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Tove Alexandersson tog guld och Erik Rost bron vid långdistansen under EM i skidorientering i Turkiet. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.
Tove Alexandersson tog guld och Erik Rost bron vid långdistansen under EM i skidorientering i Turkiet. FOTO: Svenska orienteringsförbundet.

EM-guld till Alexandersson - brons till Rost

Tove Alexandersson vann EM-guld i långdistans och Erik Rost tog ett brons - och har hittills plockat en medalj i varje lopp under EM i skidorientering.
– När jag korsade mållinjen var jag väldigt glad och nöjd, men allra mest var jag nog trött, skrattar Alexandersson.

Tove Alexandersson har haft en hel del oflyt på EM i Turkiet.
 
På sprinten vurpade hon rejält men lyckades ändå bärga ett brons.
 
På medeldistansen gick ena skidan sönder och hon slutade så småningom på femte plats.
 
Men på söndagens långdistans kunde ingenting stoppa världsettan från Borlänge. Alexandersson vann, 2.52 före ryskan Mariya Kechkina och trea blev finländskan Salla Kosekela, 4.12 efter
 
– Efter medeldistansen var jag väldigt sugen på att tävla igen, men det var riktigt tufft fysiskt i dag. Jag kände mig jättetrött redan vid startpunkten så det blev slitigt och tufft mentalt. Det var bara att köra på allt jag hade och jag känner mig nöjd med att jag lyckades hålla ihop det.
 
– Jag vet inte varför det var så tungt fysiskt, tidigare i veckan har jag känt mig pigg och stark. Hoppas bara att jag känner mig frisk till morgondagens stafetter.
 
Om Tove haft sin portion otur tidigare under mästerskapet så var det Magdalena Olsson, guldmedaljör på medeldistansen, som blev söndagens olycksfågel.
 
– Vid varvningen tog en ryska Magdas karta, så hon fick stå och vänta nästan en minut innan hon fick en karta. Det var såklart stressande och så kom en bom på kontrollen direkt efter, berättar förbundskapten Frans Wickbom.
 
Alena Trapeznikova, åkaren som tog fel karta, diskades och plockades av banan. Till slut blev Olsson ändå fyra i mål, och det blev svenskt även på sjätte plats genom Hanna Eriksson.
 
På herrsidan levererade Erik Rost ännu en medalj. Silver i sprint, silver i mixedstafett, guld på medeldistansen och nu ett brons. Segern gick till norrmannen Lars Moholdt, som var 34 sekunder snabbare än ryssen Sergey Gorlanov, som i sin tur slog Rost med fem sekunder.
 
– Medaljsviten är intakt, och medalj på samtliga individuella lopp innebär att det här är mitt bästa mästerskap någonsin, säger Rost, som känner sig oerhört stark fysiskt.
 
– Med lite vassare orientering hade det kunnat bli guld i dag. Samtidigt känner jag mig nöjd, brons är inte illa och jag känner att kroppen fungerar väldigt bra. Nu får vi se hur det går i de avslutande stafetterna. Norrmännen och ryssarna får gälla som favoriter, men vi har absolut chans att slå dem.
 
Sverige ställer upp med följande lag på måndag:
 
Damer:
Hanna Eriksson, Magdalena Olsson och Tove Alexandersson
Herrar: Markus Lundholm, Erik Blomgren och Erik Rost

Resultat

EM, långdistans

Damer
1) Tove Alexandersson, Sverige, 81.39, 2) Mariya Kechkina, Ryssland, +2.52, 3) Salla Koskela, Finland, +4.12, 4) Magdalena Olsson, Sverige, +6.14, 5) Marina Vyatkina, Ryssland, +7.00, 6) Hanna Eriksson, Sverige, +7.14. Övriga svenskor: 13) Linda Lindkvist, +12.24, 17) Evelina Wickbom, +13.30, 24) Isabel Salén +18.05.

Herrar
1) Lars Moholdt, Norge, 91.54, 2) Sergey Gorlanov, Ryssland, +0.34, 3) Erik Rost, Sverige, +0.39, 4) Eduard Khrennikov, Ryssland, +2.22, 5) Jörgen Baklid, Norge, +2.38, 6) Vladislav Kiselev, Ryssland, +4.05.Övriga svenskar: 10) Markus Lundholm, +6.46, 13) Linda Lindkvist, +12.24, 16) Martin Hammarberg, +9.14, 20) Rasmus Wickbom, +12.25, 24) Sixten Walheim, +14.45.

Komplett resultat finns här.

Siste nyheter

Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...
Rehns BK kan bli Sveriges starkaste klubb på herrjuniorsidan i vinter.

Rehns BK förstärker med Bergström och Berg

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Nu satsar klubben ytterligar...
Det bjud på toppenförhållanden i Torsby skidtunnel nu. FOTO: Torsby Skidtunnel & Sportcenter.

Fina förhållanden i skidtunneln i Torsby

Vill man få några riktigt fina skidturer nu mitt i sommaren så är det ett bra läge att åka till Torsby skidtunnel. – Vi har stenhårda fina spår nu och har fått mycket fina omdömen, bland annat från l...