Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson var omutlig på helgens två Visma Ski Classics-lopp i Vålådalen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson var omutlig på helgens två Visma Ski Classics-lopp i Vålådalen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson – en ny legend

Emil Persson, Lager 157 Ski Team, uppnådde mycket den gångna helgen i Vålådalen. Seger på lördagens Vålådalsrennet, seger på söndagens Tåssåsen Criterium 64. Snudd på säkrad totalseger i Visma Ski Classics, säkrad seger i sprint- och ungdomstävlingen. Dessutom är Emil den yngste att bli en Visma Ski Classics Legend med minst fem segrar.
– Det känns ju fantastiskt. Tänk att det gått så fort, jag tog ju min första seger förra vintern, säger Emil Persson till Längd.se.

Du kan se tillbaka på en fantastisk helg i Vålådalen med två segrar. Hur var det möjligt?
– Ja, det är ju helt otroligt att jag lyckades med det, säger Emil.

Hur var det att åka två långa lopp två dagar i rad?
– Jag var väldigt motiverad för uppgiften dagarna innan men efter målgång på lördagen var det tufft. Jag var trött och fick tvinga i mig mat och energi. Just då var jag inte supertaggad på att tävla dagen efter. Jag hade också svårt att sova på natten men med ny dag och nytt race var man taggad igen.

Om vi backar tillbaka till lördagen. Hur upplevde du Vålådalsrennet?
– Det var ett brutalt lopp för mig de första två milen. Då hade jag en kropp som inte ville vara med. Sedan kom jag igång på andra varvet upp mot bergspriset. När jag kunde vara med där över högsta punkten så fick jag en annan känsla. Då kände jag att det skulle kunna gå vägen.

– De sista 17 kilometerna blev väldigt speciella. Det gick bara att åka i spåret efter skotern. Det tog helt stopp om man försökte gå på sidan. Det blev att ta det lugnt bak i klungan i några kilometer och sedan leta sig fram till en bra position. På slutet blev allt perfekt i rygg på Anton (Karlsson). Han åkte precis lagom fort så ingen vill åka förbi.

– De sista 500 meterna var ganska tuffa upp mot målområdet men jag kom med bra fart in på upploppet och där var det ganska bra kontroll.

Söndagens lopp, Tåssåsen Criterium 64, fick en annorlunda inledning med ändrat bana och framflyttad start på grund av svåra vindförhållanden.

Hur tacklade du att starten blev framflyttad och banan ändrad?
– Man var ju redo för start men sedan blev det att vila en timme till på sängen. Jag la inget fokus på detta. Det var ju inget jag kunde påverka.

Hur upplevde du söndagens lopp på trevarvsbanan?
– Det blev mycket på och av i tempot. Ett tag trodde jag att vi skulle bli en liten grupp men det samlade ihop sig utför igen. Hade någon backe varit 30 sekunder längre kanske det hade blivit en mindre grupp.

– De sista 4-5 kilometerna blev det väldigt tufft att skaffa sig en bra position. När Karstein (Johaug) stack iväg väntade jag några sekunder men sedan förstod jag att jag fick täta luckan. Sedan blev det perfekt när Tord (Asle Gjerdalen) och Oskar (Kardin) kom och jag fick tredje position när klungan sträcktes ut.

In på upploppet var Persson åter först men de här gången blev han riktigt hårt utmanad av Morten Eide Pedersen in mot mållinjen.

– Morten kom fort där på slutet och jag fick lägga på ett extra kol men jag hade ändå hyfsad koll, menar Emil.

Emil Persson I tät spurt med Morten Eide Pedersen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Emil Persson I tät spurt med Morten Eide Pedersen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

I och med helgens två vinster har Emil i princip säkrat totalsegern i Visma Ski Classics Champion-tävling. Emil har 1420 poäng och Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway, har 1230 poäng inför Årefjällsloppet 100 km på lördag 27 mars. En seger ger 200 poäng så om Gjerdalen vinner behöver Emil minst 11 poäng, vilket är lika med en 50:e plats.

– Ja det ser bra ut men vi ska åka sista loppet också. Målet för helgens två lopp var att utöka ledningen och det lyckades ju bra, konstaterar Emil.

Två av Visma Ski Classics västar har Emil dock redan säkrat. I sprinttävlingen har han en ointaglig ledning före Maxim Vylegshanin, Russian Winter Team, och ungdomstävlingen har han förstås vunnit efter poängberäkningen kommer från totalpoängen.

Helgens två segrar var Emils femte och sjätte seger i Visma Ski Classics. Därmed kliver han in i den exklusiva skaran legender med fem segrar eller fler och blir en del av Visma Ski Classics Hall of Fame. 25-årige Emil är också den yngste att bli Legend.

– Det känns ju fantastiskt att jag är den yngsta att bli legend. Tänk att det gått så fort, jag tog ju min första seger förra vintern.

Emil teamkompis Britta Johansson Norgren är den i Hall of Fame med flest segrar, 21 stycken.

– Det får jag sikta mot nu. Jag har ju många år framför mig.

Hur ser du på framtiden med den här fantastiska säsongen bakom dig? Vad ska du sätta för mål framåt?
– Det finns mycket att sikta på de kommande åren. Seger i Vasaloppet, att genomföra en Grand Slam och mycket annat, avslutar Emil.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...