Calle Halfvarsson har störts av sjukdom under hela oktober och räknar inte med att prestera på topp vid säsongspremiären i Bruksvallarna till helgen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Calle Halfvarsson har störts av sjukdom under hela oktober och räknar inte med att prestera på topp vid säsongspremiären i Bruksvallarna till helgen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

En månads penicillinkur för Halfvarsson inför säsongsstarten

Calle Halfvarsson har tränat bra hela sommaren mot sitt stora mål – VM-femmilen i Oberstdorf.
Men på hösten kom ett rejält bakslag med sjukdom och problem med bihålorna.
– Jag har varit sjuk under en längre period, egentligen hela oktober, säger Calle med mindre än en vecka kvar till säsongspremiären i Bruksvallarna.

Calle Halfvarsson berättade i våras att femmilen vid VM i Oberstdorf skulle bli fokus i hans satsning. Detta med en del nytt fokus i träningen med inspiration från välkände cykeltränaren Mattias Reck som vi skrivit om tidigare.

Sommaren och hösten flöt sedan på med mycket bra träning för Calle. Första helgen i okotober fick han också ett bra kvitto på formen när han vann Hackmora bergslopp hemma i Sågmyra. Ett kort löptävling på 2,9 kilometer med en total stigning på 224 meter som Calle sprungit många gånger. Nu satte han personligt rekord med tolv sekunder.

Ditt personliga rekord på Hackmora bergslopp måste varit ett fint kvitto?
– Ja, verkligen! Jag var supernöjd och lite mer än då. När man är 31 år gammal och slår sitt pers med tolv sekunder på ett så pass kort lopp så säger det att man gjort några bra saker i sommar. På sättet jag vann loppet också. Det kändes som jag kunde sprungit ännu fortare om jag haft en rygg att jaga. Nu drog Gustaf (Eriksson) upp tempot bra i början men sedan drog jag halva loppet och jag kände att jag hade bra kontroll på det, berättar Calle.

Glädjen blev dock inte så långvarig.

– När jag vann där kändes allt så bra. Morgonen efter vaknade jag upp med känningar i halsen. Då tänkte jag att det gör inget för jag är i så bra form, en vecka vila gör inget. Det drog dock ut på det och jag fick de problem som jag haft tidigare med bihålorna. Det blev tyvärr många veckors sjukdom och jag är väl fortfarande inte riktigt hundra i bihålorna, berättar Calle.

Nu är han mitt i en månads behandling med penicillin.

– Jag har gått på en penicillinkur i över två veckor och den ska fortsätta två veckor till. Men det behövs tydligen så länge för man ska komma åt det i bihålorna.

– Klart att det känns speciellt att gå på penicillin sista månaden innan premiären. Nu kan jag ändå träna igen men det är klart att det inte är bra.

Calle har tidigare diagnosticerats med tarmstörningen IBS (irritable bowel syndrome) som stört mycket efter tuffa tävlingar.

– Penicillin är ju ingen höjdare för magen heller. Nu roddar jag lite fram och tillbaka med penicillin och att få i mig bra magbakterier. Magen har ändå funkat rätt så bra men jag har ju inte gjort så tuffa ansträngningar på slutet.

Hur kommer du tävla under premiärhelgen i Bruksvallarna?
– Planen är att tävla lördag och söndag. Vi får se hur det känns. Vi körde ett testrace igår och jag har en bra bit kvar att vandra känns det som. Det kanske inte kommer se ut som den klassiska Calle i Bruksvallarna när allt flyter på och man är i bra slag… jag får nog kämpa mig in i den här säsongen.

Tidigare år har Calle ofta visat fin form i Bruksvallarna och sedan tappat formen till mästerskap senare på säsongen.

Hur ska du se till att vara på topp till femmilen på VM?
– Jag får väl hoppas och tro att det här för någonting gott med sig. Tidigare år har jag ju som sagt varit i väldigt bra form under hösten och vid säsongspremiären och sedan fått krångel efter det. Nu får jag tro att jag haft den här vinterns krångel och får bygga upp mig in i säsongen.

– Vi får se hur det går i Bruksvallarna. Jag har inga höga förhoppningar inför helgen, det får bli vad det blir. Jag ska bara tävla igång mig. Får jag en vecka till mot Ruka så kanske det i alla fall blir lite kul där med någon placering lite längre fram men jag ska nog vara glad om jag tar mig in topp 30 i Ruka, säger Calle.

Ska Calle lyckas ta en individuell VM-medalj på femmilen i vinter? FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.Ska Calle lyckas ta en individuell VM-medalj på femmilen i vinter? FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Med VM-femmilen som det stora målet inför den här säsongen har Calle som sagt tränat med en del nytt upplägg efter cykelcoachen Mattias Recks upplägg. Den stora skillnaden är fler dagar med ett långt träningspass istället för två kortare. Något som Calle upplevt som mycket positivt.

– Jag har känt en glädje i de här passen och en tro på det jag gjort. Det blir så goda träningsdagar. Det känns som man får det bästa av alla världar; man får ett riktigt bra träningspass utformat mot en femmil och sedan nästan känslan av en vilodag med bra återhämtning, berättar Calle och fortsätter;

– Annars ska man gå och tänka på ett pass till vid fyratiden och så är man inte klar förrän sex-sju. Det har varit riktigt skön känsla i de där dagarna och det tror jag ger mycket att man känner och tror på det man gör.

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...