Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Att skida genom i Engadindalen under Engadin La Diagonela ger dig ett stort leende. FOTO: Sportograf.

Att skida genom i Engadindalen under Engadin La Diagonela ger dig ett stort leende. FOTO: Sportograf.

Engadin La Diagonela – en unik skidupplevelse

Engadin La Diagonela är Schweiz längsta långlopp och det största i klassisk teknik.
Evenemanget, som vinter går av stapeln lördag den 22 januari, erbjuder en unik skidupplevelse för såväl elit som för motionärer med sin bana genom den berömda Engadindalen, förbi den alpina metropolen St. Moritz.
Det finns fyra olika lopp att välja på.

Eventprogrammet inkluderar dessa fyra olika lopp den 22 januari 2022:

Engadin La Diagonela, 55 km
Engadin La Pachifica, 27 km
Engadin La Cuorta, 11 km
Engadin La Stafetta, 55 km

Engadin La Diagonela, 55 km (+694m / -740m)
För 2022 kommer Engadin La Diagonela-banan att förkortas från de ursprungliga 65 kilometerna till 55 kilometer och starten flyttas från Zuoz till Pontresina. Tack vare bytet av startplats kommer deltagarna inte åka i samma spår två gånger. Dessutom blir starten senarelagd. Elitherrarna startar 08.50, elitdamerna 09.00 och motionärerna 09.05. Arrangören vill i år placera loppet så nära soltimmarna på dagen som möjligt.
– Vi är övertygade om att vi med dessa två justeringar kommer vi att kunna erbjuda ännu mer attraktiva förhållanden för alla deltagare, förklarar organisationskommiténs ordförande Ramun Ratti.

En ny bana med mycket dragningskraft
Elitåkarna stödjer och välkomnar de nämnda justeringarna. Vinnaren av Engadin La Diagonela damernas elitlopp 2020, Astrid Öyre Slind från Norge, ser redan fram emot den förändrade bansträckningen
– Engadin La Diagonela är ett av de vackraste loppen jag någonsin deltagit i. Jag har aldrig upplevt dåliga förhållanden där och vyerna är fantastiska. Engadindalen har mycket att erbjuda så mitt Pro Team och jag tillbringar så mycket tid som möjligt där under säsongen, säger Öyre Slind.

Oskar Kardin, vinnare av herrelitklassen på Engadin La Diagonela 2021, ser också redan fram emot den nionde upplagan av loppet
– Jag ser verkligen fram emot att komma tillbaka till ett av mina favoritlopp i Visma Ski Classics. Banorna i Engadindalen och Val Roseg är fantastiska och sedan har vi den spännande avslutningen uppför backen i byn Zuoz, säger Kardin.

Engadin La Diagonela gäller som officiellt seedningslopp till Vasaloppet.

Engadin La Pachifica, 27 km (+332m / -378m)
Lillasystern till Engadin La Diagonela, Engadin La Pachifica, startar också i Pontresina. Deltagarna åker direkt till Zuoz och får sedan njuta av målgången i Zuozs historiska bycentrum. Den sista klättringen upp till byn kräver sitt av alla deltagare.

Engadin La Cuorta, 11 km (+245m / -192m)
Engadin La Cuorta erbjuder alla nybörjare en attraktiv bana och en oförglömlig klassisk upplevelse i en familjär och avslappnad miljö.

Engadin La Stafetta, 55 km (+694m / -740m)
Banan för Engadin La Diagonela kan också genomföras som stafett. De 55 kilometerna genomförs i lag om fyra. Även här är gåshud garanterad vid målgången i Zuozs historiska bykärna.

Anmälan och mer information: www.ladiagonela.ch

Starten av Engadin La Diagonela kommer att äga rum i Pontresina lördagen den 22 januari 2022. FOTO: Sportograf.Starten av Engadin La Diagonela kommer att äga rum i Pontresina lördagen den 22 januari 2022. FOTO: Sportograf.

Engadin La Diagonela passerar några historiska byggnader, som till exempel San Gian-kyrkan i Celerina. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.
Engadin La Diagonela passerar några historiska byggnader, som till exempel San Gian-kyrkan i Celerina. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Målgången i Zuozs historiska bycentrum är en speciell upplevelse för både elit och motionärer. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Målgången i Zuozs historiska bycentrum är en speciell upplevelse för både elit och motionärer. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Senaste nyheterna

Jonna Sundling har slängt gipset och nu väntar fortsatt rehb. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Jonna Sundling fri från gipset

Jonna Sundling är fri från sitt gips efter skadan hon ådrog sig vid den svenska säsongspremiäeren i Gällivare. Nu är hon redo för rehabträning meddelar Svenska skidförbundet på onsdagskvällen. – Avgi...
Zebastian Modin blev tvåa på sprinten vid paravärldscupen i Kanada.

Modin tvåa på sprinten i Kanada

Zebastian Modin blev tvåa när i världscupen i paralängdskidor hade sprint i Canmore, Kanada i går. – Det var tufft men ändå bra, sa Modin efter andraplatsen.
Andre Pops har med sig längdåkarnas världscup i Davos i Vinterstudion kommande helg. FOTO: Erik Simander/Bildbyrån.

Längdvärldscupen gör kort comeback i Vinterstudion

Som bekant så sänds längdåkarnas världscup på TV6 och Viaplay i vinter. Dock inte kommande helg från tävlingarna i Davos, Schweiz. Då gör längdvärldscupen en kort comeback i Vinterstudion på SVT.