Totalvinnaren av sprintcupen, Federico Pellegrino, avslutade snyggt med att vinna sin första klassiska sprint i Canmore på tisdagskvällen. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Totalvinnaren av sprintcupen, Federico Pellegrino, avslutade snyggt med att vinna sin första klassiska sprint i Canmore på tisdagskvällen. FOTO: Felgenhauer/NordicFocus.

Falla och Pellegrino vinnare i Canmore

Kvällens sprint under Ski Tour Canada i Canmore bjöd på tung bana och tungt före.
Maiken Caspersen Falla och Federico Pellegrino klarade dessa förhållanden bäst.
Teodor Peterson och Charlotte Kalla bästa svenskar som åtta och tia.

Det var totalsegrarna i sprintcupen, Falla och Pellegrino, som var starkast. Pellegrino tog sin första sprintseger i klassiskt stil.

Petter Northug valde att bara smyga runt finalen och ändå få 42 bonsussekunder som sexa. Allt för att spara kraft inför morgondagens skiathlon. Norrmannen är tvåa bakom Sergey Ustiugov i sammandraget.

Teodor Peterson och Oskar Svensson åkte bra i semifinalen men väl framme på upploppet räckte de inte riktigt till mot Maurice Manificat, Petter Northug och Emil Iversen.

– Det gick fort direkt från start. Jag valde att ligga långt fram in i backarna för att kunna släppa lite. Jag kände mig stark andra gången uppför backen tappa lite in på upploppet, sa Teodor till SVT.

– Semin började som jag hade tänkt. Hade tänkt komma med bra fart utför i sista backen men kom inte riktigt fram där. Det blev för dålig position i stadion. Jag hade förhoppning att klara det in på upploppet men det räckte inte. Det var bra gå till semi men jag hade hoppats på mer, sammanfattade Svensson efter sin tiondeplats.

Marcus Hellner blev fyra i sin semi och fick ge sig mot Iversen, Manificat och Dyrhaug. Det innebar en 20:e plats för Marcus.

Falla  tog en överlägsen seger. Hennes åttonde i vinter. För både Heidi Weng och Therese Johaug, som toppar touren, slutade dagen med fall i kvartsfinalerna.

Charlotte Kalla tog sig tillsammans med klubbkompisen Jennie Öberg till semifinal. Kalla gick ner på knä på väg uppför på andra varvet och hade inte möjlighet att komma tillbaka efter det även om hon snabbt var uppe på benen.

– Jag var ivrig att hitta eget spår där för jag kände mig stark, sa Kalla till SVT.

Jennie slutade tolva efter sjätte plats i den andra semifinalen. Jennie åkte bra men orkade inte hela vägen i semin.

Men vad ska man säga om sprintbanan i Canmore i det tunga före som rådde under tävlingarna. För damerna var det åktider på fyra minuter och långt däröver i heaten. Krista Pärmäkoski var till exempel 18 sekunder efter i finalen på sin fjärdeplats.

Att Maurice Manificat tog sig till final, via seger i semifinalen, och slutade trea säger mycket om hur tung bana och tungt före det var. De explosiva fransmännen Gros, Jay och Jouve var chanslösa en sån här dag och slutade 22:a, 24:a och 26:a.

Resultat
Sprint klassisk stil Ski Tour Canada, Canmore

Herrar
1. Federico Pellegrino
2. Eirik Brandsdal
3. Maurice Manificat
4. Martin Johnsrud Sundby
5. Finn Hågen Krogh
6. Petter Northug

8. Teodor Peterson
10. Oskar Svensson
20. Marcus Hellner

38. Jens Burman
40. Martin Johansson
45. Simon Andersson

Kompletta resultat

Tourställning

Damer
1. Maiken Caspersen Falla
2. Astrid Uhrenholdt Jacobsen
3. Ingvild Flugstad Östberg
4. Krista Pärmäkoski
5. Anne Kyllönen
6. Jessica Diggins

10.Charlotte Kalla
12. Jennie Öberg
20. Anna Haag

31. Hanna Falk

Kompletta resultat

Tourställning

 

Senaste nyheterna

Oskar Kardin och Jenny Larsson tog imponerade segerar på Engadin La Diagonela. FOTO: Nordic focus/Björn Reichert.

Solosegrar för både Jenny Larsson och Oskar Kardin på La Diagonela

Säsongens första Visma Ski Classics-lopp, Engadin La Diagonela, såg två vinnare från Sverige. Jenny Larsson, Team Ramudden och Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom vann båda efter imponerande soloutbrytn...
startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...