Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Totalt 281 600 besökare kom till tävlingsarenan på Lugnet i Falun under skid-VM. Trots evenemangets storlek visar en rapport från konsultföretaget ÅF att den totala miljöpåverkan var låg. FOTO: Falun2015.
Totalt 281 600 besökare kom till tävlingsarenan på Lugnet i Falun under skid-VM. Trots evenemangets storlek visar en rapport från konsultföretaget ÅF att den totala miljöpåverkan var låg. FOTO: Falun2015.

Falun2015 – ett klimatneutralt VM

Skid-VM i Falun lyckades, trots sin storlek, begränsa de negativa miljöeffekterna. Enligt en rapport från konsultföretaget ÅF var de totala utsläppen i Falun lägre än utsläppen i samband med skid-VM i Oslo 2011.
– Vår målsättning var att genomföra det mest miljösmarta skid-VM i modern tid, säger Sven von Holst, vd för Falun2015.

Trafikkaos och flygutsläpp när tusentals besökare ska ta sig till och från evenemanget. Matserveringar, avfall och investeringar i infrastruktur. Uppvärmning av tillfälliga byggnader. Listan över hur ett stort evenemang påverkar miljön negativt kan göras lång. Detta var något som skid-VM i Falun 2015 ville begränsa så mycket som möjligt. Ett av huvudmålen för Falun2015 var därför att betona hållbarhet genom att beakta miljömässiga aspekter.

Efter VM fick konsultföretaget ÅF i uppdrag att beräkna arrangemangets klimatpåverkan i form av koldioxidutsläpp. Rapporten visar bland annat att transporter stod för 64% av den totala miljöbelastningen i Falun.

– Vi förstod tidigt att transporter i samband med VM skulle få stor miljöpåverkan. För att minska effekten vidtog vi åtgärder för att så många VM-besökare som möjligt skulle lämna bilen hemma. Bland annat anordnades gratisbussar från Falu centrum, varav tre bussar var eldrivna. Dessutom utökades buss- och tågkapaciteten från närområdet under VM och vi skickade ut mycket information med budskapet att lämna bilen hemma. När vi nu summerat resultatet visar det sig att drygt två tredjedelar av alla VM-besökare valde annat transportmedel än egen bil, berättar Sven von Holst.

Även energianvändningen förväntas ha en miljöpåverkande effekt i samband med stora evenemang. Här visar emellertid rapporten att Falun2015 lyckades hålla nere belastningen till i sammanhanget mycket låga nivåer. Inom detta område samarbetade Falun2015 med det lokala energibolaget Falu Energi & Vatten. Bolaget bidrog bland annat med att värma upp permanenta och tillfälliga byggnader med fjärrvärme eller med el från bolagets egen klimatneutrala produktion. Detta bidrog väsentligt till att minska CO₂-utsläppen.

– Den beräknade totala klimatbelastningen för VM i Falun uppgår till cirka 3 473 ton CO₂e. Falu Energi & Vatten kommer att kompensera klimatbelastningen genom att bidra med utsläppsrätter i motsvarande grad. På det viset har vi skapat ett helt klimatneutralt skid-VM, vilket bör vara unikt i världen, menar Bengt Gustafsson vd för Falu Energi & Vatten.

Falun2015 tog tidigt fram en hållbarhetsplan och som första skid-VM någonsin certifierades VM i Falun 2015 som hållbart evenemang enligt ISO 20121.

– Certifieringen omfattade vår planeringsprocess och ställde krav på alla medarbetare, leverantörer och partners att utföra sitt VM-arbete strukturerat och med fokus på hållbarhet. Eftersom arbetet blev så lyckat kommer vi även att rekommendera nästa VM-arrangör, Lahti 2017, att följa i våra fotspår och certifiera sitt kommande skid-VM, säger Sven von Holst.

 

Siste nyheter

På söndag körs ett träningsrace över 65 kilometer i Orsa Grönklitt på långloppseliten på plats. FOTO: Marcus Laggar.

Starkt startfält på träningsrace i Orsa Grönklitt

På söndag 27:e september körs ett träningsrace på rullskidor över 65 kilometer i Orsa Grönklitt. Ett 40-tal åkare är inbjudna och det är ett starkt startfält som kommer till start. I startlistan finn...
Svenska landslagets vallachef Petter Myhlback börjar bli tveksam till om någon testapparat för att kolla fluor på skidorna blir klar till kommande säsong. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Blir det verkligen något fluorförbud i vinter?

Fler och fler röster höjs för att internationella skidförbundet, FIS och internationella skidskytteförbundet, IBU, ska skjuta på fluorförbudet. Detta givetvis med tanke på att det ännu inte kunna visa...
Eirik Torbjørnsen från Birken och Bård Bakke från Salomon är glada över att de signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. FOTO: Salomon.

Salomon och Birken blir samarbetspartners

Salomon och Birken har i dag signerat ett samarbetsavtal fram till 2025. Birken skifestival, som med Birkenbeinerrennet ingår i Visma Ski Classics, är en deltävlingarna i nya Grand Classics. – Vi är ...