Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort.
Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan Ståhl, Sundbybergs IK, Linnea Johansson, Linköpings SK, Alva Sköld, Häverödals SK och Ossian Rosenberg, Trillevallens SK.

När Lager 157 Ski Team annonserade att de sökte unga åkare intresserade av en satsning mot långlopp så välde det in ansökningar. Det blev ett gediget jobb för teamchefen Anton Järnberg och teamets förre åkare Elin Mohlin, som blir ansvarig för laget, att plocka ut vilka som skulle ingå.

– Intresset var ju större än vad vi kunnat drömma om så det blev en större process än vad vi tänkt oss. Vi fick börja med att välja ut en del efter resultat men sedan har vi tänkt kring vilka som är mer intresserade av långlopp, stakning och som vi tror vi kan ge en bra möjlighet för utveckling, säger Anton Järnberg.

– När det gäller tjejerna så har de åkt Tjejvasan som är ett bra skyltfönster och visar vilken kapacitet de besitter, fortsätter Järnberg.

– Anton och Ossian har ju båda fina meriter som juniorer men står nu utanför all förbundsuppbackning. Här känner jag att vi fyller en funktion, säger Järnberg.

De fem utvalda är:

  • Ossian Rosenberg, Trillevallens SK, 21 år. Förstaårssenioren Rosenberg som var svensk JVM-åkare i sprint 2019.
  • Alva Sköld, 20 år, skidskytt från Upplandsklubben Häverödals SK som åkte starkt på Tjejvasan i vintras med en 24:e plats.
  • Linnea Johansson, Linköpings SK, 19 år, 41:a på Tjejvasan i vintras.
  • Jonatan Ståhl, 20 år, Sundbybergs IK. Stockholmare från Djursholm som tävlar i skidorientering för IFK Mora OK och i vintras tog två guld och ett silver på JVM i skidorientering i vintras. Ingår i skidorienteringslandslaget inför kommande vinter.
  • Anton Eriksson, Sollefteå skidor, 21 år. Också förstaårssenior som var femma på JSM 20 kilometer masstart i fjol.

– Vår vision är att vi ska ha tre årgångar i teamet och fylla på med några åkare varje år så det blir sex-åtta åkare i laget. Att man sedan är i laget till man blir 23-24 år och där sedan någon eller några förhoppningsvis kan bli en del av A-laget, berättar Järnberg.

– Vi låser dock inte upp åkarna för att bara satsa på långlopp. Om de lyckas på kortare distanser eller sprint så är det ingen motsättning i det, fortsätter Järnberg.

Elin Mohlin som i våras avslutade sin egen elitkarriär är ansvarig för ungdomslaget och ser fram emot att lära känna åkarna.

– Det ska bli fantastiskt roligt. Jag gillar coachingbiten och att lyfta andra, säger Mohlin.

Hennes roll blir att supporta gänget på tre läger, två på barmark och ett på snö och sedan är planen att åkarna ska delta på några svenska långlopp i vinter där de får full service och uppbackning.

– Första lägret blir redan nästa vecka i Orsa Grönklitt, berättar Mohlin.

Elin Mohlin ser fram emot att coacha unga åkare som vill utvecklas som långloppsåkare. FOTO: Lager 157 Ski Team.
Elin Mohlin ser fram emot att coacha unga åkare som vill utvecklas som långloppsåkare. FOTO: Lager 157 Ski Team.

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...