Team Ramuddens Max Novak, Johannes Eklöf och Herman Paus pressar sig mot varandra uppför Hallandsåsens sluttningar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Team Ramuddens Max Novak, Johannes Eklöf och Herman Paus pressar sig mot varandra uppför Hallandsåsens sluttningar. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fem timmar på hjul med Team Ramudden

Hur ser ett tufft träningspass för långloppseliten ut?
Vi hängde med Team Ramudden på ett pass under deras träningsläger vid Hallandsåsen. Ett riktigt tufft pass signerat cykelcoachen Mattias Reck.
– Det går inte att köra så mycket hårdare än så här, berättar Reck för Längd.se.

Den gånga veckan har Team Ramudden tränat med Båstad som bas och med Hallandsåsens rika vägsystem som träningsområde. Längd.se hade förmånen att hänga med på torsdagens träningspass – ett tufft pass där åkarna efter fyra timmar fick kräma ur allt de hade på 40/20-intervaller.

Team Ramudden består av Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren, vinnarna av Visma Ski Classics ungdomsvästar i vintras, Max Novak och Ida Dahl samt Jenny Larsson, Johannes Eklöf och nyförvärvet från Norge, Herman Paus.

Den ursprungliga planen för Team Ramudden var att åka utomlands för ett höstläger men rådande omständigheter gjorde att teamchefen Gustaf ”Gurra” Korsgren valde att de skulle hålla sig i Sverige och ta sig ner till Skåne istället.

Vad säger du om Båstad och Hallandsåsen som träningsort?
– Jag skulle säga att det är en bra träningsplats oavsett när på året. En fantastisk plats för rullskidåkning, berättar Gustaf och fortsätter;

– Jag tror hela området här i nordvästra Skåne kommer bli stort för rullskidåkning. Jag har nog svårt att idag se något bättre ställe i Sverige. På sju träningsdagar hittills har vi kanske åkt cirka 30 mil och det har inte varit många av dem på samma ställe och vi kommer inte göra det de sista dagarna på lägret heller. Det är ju fantastiskt.

Lina Korsgren, Jenny Larsson och Ida Dahl trivs i höstvädret på de skånska landsvägarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Lina Korsgren, Jenny Larsson och Ida Dahl trivs i höstvädret på de skånska landsvägarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Mattias Reck är välkänd inom cykelvärlden där han bland annat är tränare för proffslaget Trek Segafredo. Förra vintern tränade Max Novak enligt Recks upplägg och gjorde succé i Visma Ski Classics när han tog hem den rosa ungdomsvästen. Inför kommande säsong tränar Reck också Lina Korsgren och Ida Dahl och har också en övergripande tränarroll och är bollplank till övriga åkare i Team Ramudden.

Mattias Reck trivs som fisken i vattnet med åkarna i Team Ramudden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Mattias Reck trivs som fisken i vattnet med åkarna i Team Ramudden. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

På torsdagen var Reck själv på plats och styrde Team Ramuddens åkare på ett långt träningspass på Hallandsåsen. Efter cirka fyra timmars åkning med två omgångar med treminutersintervaller så var det dags för den viktigaste delen i passet. 6x6 40-20-intervaller.

– Slutdestinationen för en långloppsåkare är ju att kunna åka så fort det bara går på slutet av ett lopp. För sådana här pass måste man vara ganska förberedd. Det är inget man gör i maj eller juni men nu börjar vi ju närma oss säsongen. Det här blir ett nyckelpass där man knyter ihop både intensitet och mängd. Det går inte att köra så mycket hårdare än så här. Om man kör 40/20 eller 30/30, eller vad man väljer, så vrider man mer eller mindre ur allt man kan. Det stimulerar uthållighet otroligt mycket men man måste vara förberedd på det, berättar Reck och fortsätter;

– Därför passar det bra att köra såna här pass ju närmare säsongen man kommer. Den här typen av pass gör man inte alltför ofta. Det kräver att man vila efter. Då det blir vid väl valda tillfällen. Så det är inte konstigt att vi har en vilodag i morgon.

Full fart på de skånska landsvägarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Full fart på de skånska landsvägarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Det var slitna med glada åkare som pustade ut efter de avslutande intervallerna när bara lite lättare avåkning var kvar på passet som slutade på fyra och en halv eller fem timmar för åkarna

Jenny Larsson sa så här:
– Det var spänd stämning i gruppen i morse. Alla visste vad som väntade. Själv hade jag en blandad känsla. På ett sådant här pass hinner man känna sig både bättre och sämre men det är bara att bita ihop och göra sitt bästa. Det var en OK känsla i kroppen, det känns att vi tränat på här några dagar.

Vad betyder det att kunna kämpa mot så duktiga åkare på sådana här träningspass?
– Det betyder jättemycket. Man kan alltid se och lära sig mycket av de andra, både tjejer och killar. Jag har jobbat mycket med min uppförsteknik, där är det bara att hänga på och lära av Ida och Lina. Jag tror vi blir farliga alla tre i vinter.

Vad säger du om att vara på läger i på den här platsen?
– Det är så exotiskt för mig som kommer från Norrbotten. Alla vyer, oändliga backar och så många fina vägar. Det är en helt ny värld för mig, hit vill jag verkligen komma tillbaka.

Så kommenterade de andra Team Ramudden-åkarna efter torsdagens träningspass:

Ida Dahl:
– Nu direkt efter är jag riktigt riktigt trött. Det blir skönt att komma till hotellet nu.

Vad kommer du känna i kväll.
– Jag kommer nog fortfarande vara ganska trött. Man lär vila en del på eftermiddagen så kanske man är människa till middagen i kväll.

Lina Korsgren la sig i gräset ner i gräset efter sista intervallen och det tog ett tag innan hon reste sig upp.

Vad sa du till dig själv när du la dig vid sidan av vägen?
– Jag var så färdig… Jenny kom upp på sidan hela tiden och jag skulle hålla emot. Det är sjukt vad bra det går att pressa sig mot varandra.

Lina Korsgren ligger i diket och tittas till av Jenny Larsson. I förgrunden pustar Ida Dahl ut. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Lina Korsgren ligger i diket och tittas till av Jenny Larsson. I förgrunden pustar Ida Dahl ut. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Max Novak:
– Jag är glad att jag har de här (Johannes och Herman) i mitt team, så jag inte behöver bli slagen av någon annan i vinter. Det känns som vi är jäkligt starka. Vi sporrar varandra bra. Jag drog på hårt i början, sen kom Johannes upp och Herman tryckte på. Vi kompletterar varandra bra under passet. Jäkligt kul.

Herman Paus:
– Det känns bra men det är ett tufft program Reck lägger upp för oss. Det är bara att bita sig fast i bakhjulen på Johannes och Max för att vara med så länge de går.

Det såg ut att gå bra?
– Idag gick det väldigt bra. Blir det så här till vintern så… Jag lär mig mycket av dem, både tekniskt och taktiskt. De är ju två av de bästa i Visma Ski Classics så det är bra att matcha sig mot dem.

Johannes Eklöf:
– Det kändes bra idag. Man vet ju att Max var så stark förra säsongen så det känns ju skönt att kunna matcha honom. Annars kör man ju ofta tuffa pass själv, då vet man inte riktigt vad det räcker till. Det är skönt att få kvitto på att det räcker.

Genom den skånska bokskogen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Genom den skånska bokskogen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Max, Johannes och Herman på väg mot hotellet efter sista intervallen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Max, Johannes och Herman på väg mot hotellet efter sista intervallen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Team Ramuddens Jenny Larsson och Ida Dahl är laddade för nya framgångar när Visma Ski Classics fortsätter på söndagen. FOTO: Team Ramudden Instagram.

Lavinrisk ändrar bana och starttider för Toblach-Cortina

Andra deltävlingen på Visma Ski Classics, Toblach-Cortina i Italien, flyttades från lördagen till i morgon söndag på grund av kraftigt snöfall i tävlingsområdet. Nu ändras också banan på grund av lavi...
Martin Ponsiluoma, bilden, och Sebastian Samuelsson är Sveriges hopp på herrarnas masstart i Antholz i morgon. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Startlistor skidskytte Antholz söndag – stafett damer, masstart herrar

I morgon är det stafett för damer och masstart för herrar vid skidskyttevärldscupen i Antholz-Anterselva i Italien. Damstafetten startar 12.45. Herrloppet startar 15.05.
Charlotte Kalla i samspråk med Therese Johaug efter lördagens lopp i Lahtis. I morgon åker Kalla första sträcka för Sverige och Johaug andra för Norge. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor världscupen Lahtis – stafetter söndag

På söndagen väntar stafetter vid världscupen i Lahtis. Damstafetten startar 09.30 och herrstafetten har start 10.40.