Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Jörgen Brink och många andra får ta fram bågfilen och kapa stavarna i kväll. FIS har beslutat om maxlängd på stavar för lopp i klassisk stil. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

FIS-beslut: Maxlängd på stavar

Idag fredag beslutade Internationella Skidförbundet (FIS) att maxlängden på stavar vid tävlingar i klassisk stil ska vara  83 procent av kroppslängden.
Detta blir ett hårt slag i ansiktet för alla skidåkare som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Ett märkligt och bakåtsträvande beslut av FIS.

– Det här är ett av flera grepp för att bevara klassisk stil. Alla var eniga om att det måste komma en regel, sen var det diskussion kring vilken procent det skulle bli, säger Norges representant i FIS längdkommitté, Åge Skinstad, till norska nyhetsbyrån NTB.

Tyskland hade kommit med förslaget, och då med en maxgräns på 85 procent av kroppslängden. Nu blev beslutet 83 procent men med mätning med skidskor på. Mätpunkten på staven ska vara där remmen kommer ut ur handtaget.

Detta motsvarar ungefär 85 procent av kroppslängden. Men många åkare har det senaste året åkt på klart längre stavar. Inte minst då inom långloppscirkusen.

Regeln gäller alla FIS-tävlingar. Därmed alltså långlopp som till exempel Vasaloppet och Marcialonga.

Det här måste komma som en stor överraskning för alla som nu tränat hela försäsongen med längre stavar. Teknik och styrketräning har ju de senaste åren utvecklats just för att åka med längre stavar. Proteststormen lär inte vänta på sig.

Redan nu så ”brinner” det på sociala medier från många åkare.

En sak är ju att göra banorna på klassiska lopp med så tuffa backar att man som åkare då väljer att åka med fäste. Men att tvinga åkare på långlopp att åka med kortare stavar känns mycket märkligt.

Men beslutet är taget och det blir för många att ta fram bågfilen och kapa stavarna.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...