Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

fis_bild

FIS generalsekreterare Sarah Lewis sparkades med omedelbar verkan

FIS generalsekreterare sedan 20 år tillbaka, brittiskan Sarah Lewis, får sparken med omedelbar verkan efter fredagen styrelsemöte i FIS.
”På grund av total brist på förtroende har en stor majoritet beslutat att Sarah Lewis inte längre kommer vara generalsekreterare i FIS, med verkan från 9 oktober,” skriver FIS i ett pressmeddelande.

Det kom som en överraskning att Sarah Lewis, som varit generalsekreterare i FIS sedan 2000, tvärt fick lämna sitt uppdrag på fredagen.

Finska Yle har pratat med finska ledamoten i FIS-styrelsen, Martti Uusitalo, och bett om en kommentar till beslutet.

– Det här är en intern fråga i FIS och ett internt beslut från styrelsen. Tyvärr kan jag inte kommentera detta, säger Uusitalo till Yle Sport.

Enligt källor till Yle har många inom FIS varit missnöjda med Lewis verksamhet de senaste åren.

Yle har också pratat med Roman Kumpost från Tjeckien som är vice ordförande i FIS.

– Jag är ledsen, men jag kan inte prata om det här. Endast ordföranden kan kommentera detta, säger Kumpost.

FIS-president sedan 1998 är schweizaren Gianfranco Kasper. Det var planerat att han skulle avgå i somras men på grund av coronapandemin kommer en ny president inte att väljas förrän nästa vår.

Yle Sporten nådde också Lewis via telefon men det blev ett kort samtal.

”Tack så mycket. Ha en bra dag”, var allt Lewis hade att säga.

Enligt uppgift från SportExpressen har Sarah Lewis under en längre tid haft en konflikt med Gianfranco Kasper. Det har också spekulerats i att Sarah Lewis varit ute efter att få bli ordförande i Fis och därmed ersätta Kasper.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...