Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket presenterade Starts nya fluorfria sortiment i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket presenterade Starts nya fluorfria sortiment i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fluorfria vallor – Start

Häromveckan var Längd.se på plats vid Torsby skidtunnel när några vallamärken presenterade sina fluorfria produkter för säsongen 2020-2021.
Vi presenterar här kort vad respektive vallamärke har för sortiment och med en del kommentarer från deras representanter.
Vi börjar med finska Start som i Sverige representeras av Sportmarket.

På plats för att prata om Starts vallor i Torsby var Lasse ”Blixten” Jonsson från Sportmarket.

– Vi såg för ett par år sedan varåt det lutade och började utveckla en ny serie vallor. Fluoret fasades ut och man letade efter något nytt. Nu är det keramiska partiklar i små mängder som är tillsatt, berättar Lasse och fortsätter;

– I vissa förhållanden håller produkterna samma nivå som fluorcarbonprodukterna. Utmaningen är när det blir riktigt varmt och det är mycket smuts i snön.

Start presenterar sin nya fluorfira serie i två nivåer: RG Race Glider och RG Ultra Glider.

– Race-serien motsvarar tidigare midfloornivå. Färgerna Röd, violet, blå och grön gör att man känner igen sig från tidigare vallor från Start, berättar Lasse.

Lasse rekommenderar Base som en bra universal- och bra underlagsglider och att använda molybden för gammal smutsig snö, konstsnö och omvandlad snö. Vid torra och kalla förhållande kan det vara bra med grafit.

– Vi har också motsvarande i flytande produkter i Race-serien. Dock ej den gröna som är svår att göra flytande, informerar Lasse.

Ultra-serien motsvarar tidigare högflournivå och även här jobbar man på samma sätt med fyra grundglider i samma färger. 

– Det har gjorts mycket tester tillsammans med landslag med mycket bra resultat, speciellt med violett och blå. Även här finns vallorna i flytande form där man kan jobba med filtkloss eller naturkork, berättar Lasse.

– Sedan har vi geler som är intressant att toppa med på tävlingsnivå. Högst upp kan man också jobba med en toppningsspray som har ett brett användningsområde vid fuktiga förhållanden. Prestandan är många gånger som på fluournivå, avslutar Lasse.

Violett och blå från Starts nya Ultra Glider-serie.Violett och blå från Starts nya Ultra Glider-serie.

Senaste nyheterna

Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...
Joni Mäki tog dubbla segrar vid finska cupen i Taivalkoski i helgen. FOTO: Touho Häkkinen.

Dubbla segrar för Joni Mäki

Joni Mäki vann både lördagens sprint och söndagens distanslopp vid finska cupen i Taivalkoski. På damsidan vann Katri Lylynperä sprinten och Kerttu Niskanen distansloppet.