Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Andreas Forneman och Thobias Berggren presenterade Vauhtis fluorfria vallor i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Andreas Forneman och Thobias Berggren presenterade Vauhtis fluorfria vallor i Torsby häromveckan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Fluorfria vallor – Vauhti

Häromveckan var Längd.se på plats vid Torsby skidtunnel när några vallamärken presenterade sina fluorfria produkter för säsongen 2020-2021.
Vi presenterar här kort vad respektive vallamärke har för sortiment och med en del kommentarer från deras representanter.
Idag presenterar vi finska Vauhti.

På plats för att prata om Vauhtis vallor i Torsby var vallamärkets representanter i Sverige Andreas Forneman och Thobias Berggren.

– Våra fluorfria vallor Pure lanserades i november 2019. De innehåller patenterade råvaror som zinkstearat och siloxid som vi har ensamrätt att använda inom skidvallning, berättar Andreas Forneman.

För den som är van att använda Vauhtis glidvallor sedan tidigare så kommer man att känna igen sig fortsättningsvis också.

– Vi bibehåller benämningarna Wet, Mid, Cold och LDR (Long Distance Racing) på våra Pure-vallor. Vet man att det är Mid-före så använder man Pure Mid istället för tidigare Mid med fluor, säger Forneman.

De tidigare vallorna med olika mycket fluor har nu ersatts med vallor i fyra steg.

– One; är en instegsvalla som motsvarar LF. Up; är för ungdomsracing, tävlande motionärer. Pro och Race är tävlingsprodukter om man vill ha det bästa, förklarar Forneman och fortsätter;

– Vi hade bra resultat på Pure-produkter i tävlingssammanhang redan tidigt förra vintern.

Thobias Berggren fortsätter att berätta om Pro och Race:

– Race en av tävlingsvallorna. Den finns både som flytande och pulver. En bra valla på konstnö och omvandlad snö när det slits mycket på vallan. Den blir väldigt hård och är därför svår att lägga i fast form, så vi har valt att mala ner den i pulverform. Den är lättare att lägga än traditionellt fluorpulver. Det räcker med 140-150 grader.

– Pro är en tävlingsprodukt för nysnö. Det är lite mjukare vallor, eftersom snön inte är lika aggressiv. I den serien har vi vallorna i fast form, berättar Berggren.

En bra grund är alltid viktigt för att få ett bra resultat vid vallning. Där rekommenderar Bergren följande:

– Pro Base är en flytande mättning som används efter stenslip eller inför en ny tävlingsvallning. Flytande Base tar sig in bättre i skidan än ett traditionellt hårt paraffin. Låt den gärna ligga på skidan över natten, eller i alla fall fyra till åtta timmar. Lägg gärna två gånger på en helt ny skida.

Vauhti rekommenderar Up Polar som ett basparaffin innan man lägger Pro eller Race. Det ger hård och bra botten.

Forneman och Berggren framhåller slutligen vikten av att hålla skidorna rena från smuts.

– Där använder vi Clean and Glide. Det är mycket viktigt att tvätta skidan innan man lägger på ny valla. Skidorna håller sig fräscha längre och tar upp glidvalla bättre om man använder produkten regelbundet, avslutar duon.

Pure Pro LDR är Vauhtis fluorfria långloppsvalla. FOTO: Vauhti Speed Oy.Pure Pro LDR är Vauhtis fluorfria långloppsvalla. FOTO: Vauhti Speed Oy.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson menar att FIS blundar för problemen kopplade till coronapandemin. FOTO: Mathias Mandl/GEPA pictures/Bildbyrån.

Längdåkningen gör fel menar Samuelsson

Världscupen i skidskytte och längdåkning startar båda sista helgen i november i Finland. Sedan ska längdåkarna till tre ytterligare länder före jul. Skidskyttarna gör bara en anhalt till, i Österrike ...