Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
LANDSLAGSTRÄNAREN Joakim Abrahamsson. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

LANDSLAGSTRÄNAREN Joakim Abrahamsson. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Förbundskaptenen om VM-truppen

Den svenske förbundskaptenen Joakim Abrahamsson hade de flesta namnen klara inför VM i Liberec redan innan veckans SM-tävlingar. Och egentligen var det bara de sista platserna som vållade lite huvudbry.

Om tre veckor ska den svenska VM-truppen förhoppningsvis vara i toppform då tävlingarna börjar i tjeckiska Liberec. En hel del etablerade namn har också börjat visa bättre takter, inte minst vid SM-tävlingarna i Sundsvall.
Joakim "Jocke" Abrahamsson är - tillsammans med Magnus Ingesson - förbundskapten för det svenska laget.
Så här kommenterar han den trupp som du kan läsa om här intill på längd.se.

Damer
Abrahamsson: Vi tittar på de som presterat stabilt och det är de namn vi tagit ut. Britta (Norgren) går från klarhet till klarhet, Charlotte (Kalla) och Anna (Haag) likaså och Lina (Andersson) och Anna (Olsson) är konstant starka och har varit på pallen i världscupen (Ida Ingemarsdotter är sjätte namn, reds anm). Det vi funderat mest kring är sjunde platsen och här vill vi avvakta in i nästa vecka och se hur Lisa (Larsen) och Hanna (Brodin) går i JVM (i franska Praz de Lys). Vi har också Maria Rydqvist som av och till gör riktigt fina resultat och skulle bli en bra del i teamet.

Är inte Larsen lite väl orutinerad och opövad?
- Vi provade Charlotte i Sapporo, och vi har provat andra unga åkare som kommit upp och de brukar hantera det bra. De brukar ta hand om varandra, de äldre hjälper till och delar med sig av erfarenheter så jag är inte ett dugg orolig för det.


Herrar
Abrahamsson: Det traditionella gänget känns bra. Anders Södergren visar fantastiskt fin form, och närmar sig den form han hade innan jul, även om jag tror att det går att fila lite till. Johan (Olsson) och Marcus (Hellner) har sett riktigt imponerande ut hela säsongen, och Daniel Rickardsson är stabil. Mathias (Fredriksson) kommer allt eftersom och kan höja sig ytterligare.

Sprinten då?
- Här var det lite svårare med blandade resultat under vintern. Men jag tror att de vi tagit ut (Björn Lindh, Emil Jönsson, Thobias Fredriksson och Mats Larsson) syr ihop det bra. Tobbe (Fredriksson) har gått starkt framåt den senaste månaden. Mats Larsson åker fantastiskt bra på SM:et och är precis som Tobbe i en positiv fas. Men visst var det hårt om sista platserna. Peter Larsson vet vi vad han kan, men de andra har varit jämnare och visat lite mer. Bryntesson (Robin) vann ju i världscupen tillsammans med Jönsson i Vancouver men det kommer ett OS nästa år och ett VM därpå, jag är säker på att han finns med framöver.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...