Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Hanna Lodin har gjort en rekordsnabb konvertering från fotbollsspelare till långloppsåkare. Nu satsar hon hårt på Visma Ski Classics Pro Tour i svenska långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hanna Lodin har gjort en rekordsnabb konvertering från fotbollsspelare till långloppsåkare. Nu satsar hon hårt på Visma Ski Classics Pro Tour i svenska långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Från fotbollsspelare till långloppsåkare på rekordtid

Hanna Lodin har bara gjort två säsonger som längdåkare men redan nu är den förre fotbollsspelaren från Eskilstuna United en del av långloppsteamet Team Curira.
Nu har 21-åringen höga mål i Visma Ski Classics Pro Tour.
– Jag siktar på den rosa ungdomsvästen inom ett år, säger Hanna Lodin till Längd.se.

I vintras blev Hanna Lodin 29:a på Tjejvasan och 25:a på Vasaloppet. I sin andra säsong som längdåkare.

– Förra vintern åkte jag den svenska långloppscupen. Det var startskottet, berättar Lodin.

Då blev Lodin, som representerar Eskilstunaklubben Tunafors SK totalvinnare i cupen före Olivia Hansson, Karlslunds IF SK.

Minst sagt imponerade som ny i sporten.

Team Curiras teamchef Johan Kask har sett Lodins framfart och utvecklingspotential och värvat henne till Team Curira inför kommande vinter.

Vi träffar Hanna på hennes första läger med teamet vid Halmstad golfarena dagarna efter att hon blivit fyra på rullskidloppet Båstad-Mölle.

Hur kom det sig att det blev längdåkning?
– Jag kommer från en bakgrund med mycket fotboll och gymnastik. Sedan drog jag på mig en korsbandskada som gjorde att fotbollen hamnade vid sidan om och jag gick över till cross fit… min pappa har alltid hållit på med längdåkning och så kom jag in på det spåret. Det gick väldigt bra från start och sedan har det bara rullat på, berättar Lodin och får det att låta hur lätt som helst.

Hanna Lodin siktar högt i Visma Ski Classics – efter bara två säsonger som längdåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Hanna Lodin siktar högt i Visma Ski Classics – efter bara två säsonger som längdåkare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur mycket längdskidor hade du åkt innan?
– Vi har gått mycket på tur med familjen men jag hade aldrig riktigt tränat på skidor.

Fotbollskarriären i Eskilstuna United i näst högsta serien tog ett snabbt slut på grund av korsbandsskadan men nu är det längdåkning och långlopp som är i fullt fokus för Lodin som suger in intryck och erfarenheter från sina rutinerade teamkompisar som Stian Hoelgaard och Klas Nilsson.

Hur är det att vara på läger med laget?
– Det är jättekul och lärorikt. Det är första gången som jag är med på ett läger på det här sättet.

Vad är förklaringen till att du kunnat prestera så bra direkt som längdåkare?
– Det handlar väl om motivationen. Jag inte gått på skidgymnasium men ändå haft en bra träningsbakgrund. Visst har det gått väldigt fort men, som sagt, jag tror motivationen är väldigt viktig och att jag har ett visst mål framför mig.

Och hur ser målet ut?
– Jag siktar på den rosa ungdomsvästen i Visma Ski Classics inom ett år. Sedan vill jag bara klättra ytterligare och utvecklas.

Kommande vinter väntar Visma Ski Classics Pro Tour och många spännande nya utmaningar för Hanna. På vägen dit blir det en träningssamling i månaden med Team Curira

Vad lär du dig av dina lagkamrater som varit med ”lite” längre i längdåkningsbranschen?
– Väldigt mycket skulle jag säga. Hela upplägget. Jag tar efter teknik genom att titta på hur de åker. Också tänket i träning, varför man gör vissa delar.

Till vardags studerar Hanna till civilingenjör inom teknisk fysik i Umeå.

Hanna Lodin och Klas Nilsson fyller på med vätska under ett crosspass i Halmstad. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Hanna Lodin och Klas Nilsson fyller på med vätska under ett crosspass i Halmstad. FOTO: FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...