Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Anton Karlsson i mål som tvåa på Vasaloppet ett drygt år efter att han opererade sig för diskbråck. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson i mål som tvåa på Vasaloppet ett drygt år efter att han opererade sig för diskbråck. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Från ryggoperation till andraplats på Vasaloppet

Efter att ha missat hela förra säsongen efter en ryggoperation så var det en mycket känslosam Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, som åkte i mål som tvåa på Vasaloppet i söndags.
– Jag är stolt över det jobbet jag gjort för att komma tillbaka, säger Anton till Längd.se.

Andraplatsen på Vasaloppet var Antons första pallplats i Visma Ski Classics. Anton har varit en profil i Pro touren i flera år och han vann sprinttävlingen totalt både 2018 och 2019 men bästa individuella placeringen innan söndagens Vasalopp var fjärdeplatsen på Toblach-Cortina 2018.

Inför förra vintern drabbades han av diskbråck och opererades i början av den vintern. 16 månader efter diskbråcket så gjorde han i söndags sitt bästa lopp i karriären och var den som kunde utmana vinnaren Tord Asle Gjerdalen bäst.

– Jag är stolt över det jobbet jag gjort för att komma tillbaka. Jag vet ju själv hur mycket planering, tankar och jobb det varit den här tiden. Det känns så kul att få ut det här resultatet på tävling nu med den bakgrunden, säger Anton.

Det handlade till en början om mycket rehabträning på gymmet och sedan om att göra rätt saker i träningen och anpassa övningar på vägen tillbaka. Anton har till exempel slutat med att köra maxstyrkeövningar.

Redan på försäsongen inför den här vintern kom rapporterna om att Anton var tillbaka starkare än någonsin. Han spurtade också hem segern i långloppspremiären i Grönklitt den 1 november närmast före Oskar Kardin och Max Novak.

När Visma Ski Classics drog igång i mitten på januari med Engadin La Diagonela så blev Anton 26:a, sedan följde en åttondeplats på Toblach-Cortina, 23:e plats på Marcialonga och 14:e plats på Jizerská. Inte de resultat som Anton hoppats på.

Men i söndags fanns formen på plats och det slutade med en fin andraplats.

Hur upplevde du loppet Anton?
– Det var hög fart från start till mål, ett väldigt roligt lopp.

Anton Karlsson på väg mot sin andraplats i Vasaloppet i söndags. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.Anton Karlsson på väg mot sin andraplats i Vasaloppet i söndags. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Det var på ett oväntat ställe som Anton kom loss tillsammans med Ermil Vokuev, Russian Winter Team, Tord Asle Gjerdalen, Team XPND Fuel of Norway och Vetle Thyli, Team Kaffebryggeriet.

Att fyra åkare så starka åkare skulle komma loss i utförskörningarna efter Evertsberg hade nog få gissat. Vokuev tog spurtpriset i Evertsberg med Anton precis i rygg. Ryssen slog först av på takten efter spurtpriset men ut från kontrollen satte han full fart igen.

– Då var det bara att hänga på och testa att köra, säger Anton.

I klungan där bakom var det bara två åkare som satsade på att ansluta snabbt och det var norrmännen Gjerdalen och Thyli.

Kvartetten passerade Vasslan tillsammans sedan gick det fort uppför Lundbäcksbackarna och i Oxberg var den decimerade andraklunga 53 sekunder efter och sedan kom de aldrig närmare. Luckan var dryga minuten i både Hökberg och Eldris.

Efter Hökberg fick Thyli ge sig och matchen stod mellan Gjerdalen, Karlsson och Vokuev.

– Tord körde väldigt hårt och gjorde flera ryck och jag såg att Vokuev började bli sliten. För mig var det nära att repet gick också, berättar Anton.

Trion passerade Eldris tillsammans men Gjerdalen körde stenhårt ut från den kontrollen också och Vokuev fick släppa och snart blev det några meter fram för Anton också.

– Det var 4-5 sekunder under några kilometer men sedan orkade jag inte riktigt och det rann i väg till 10-15 sekunder.

Karlsson kämpade vidare in mot Moraparken men Gjerdalen var för stark den här gången.

Anton har redan nu tankar på fortsättningen av säsongen men då tänker han inte på sig själv i första hand.

– Resten av säsongen är det fokus på att hjälpa Emil ta hem den gula västen, fastlår Anton.

Emil Persson som kom till Vasaloppet med två raka segrar i Marcialonga och Jizerská 50 låg nu i andraklungan på Vasaloppet. Med Anton där framme så åkte han förstås avvaktande för att sedan ”lätt” spurta in som fyra i loppet.

Persson leder fortsatt Visma Ski Classics totalt men skuggas av Gjerdalen och Vokuev. Anton Karlsson själv ligger på sjunde plats. Fyra tävlingar återstår: Vålådalsrennet 20 mars, Årsfjällsloppet 27 mars, Reistadlöpet 10 april och Ylläs-Levi 17 april.

Senaste nyheterna

Anton Karlsson fortsätter inom Visma Ski Classics. Nu som Sports Manager i företaget Wsportsmedia, som driver Visma Ski Classics. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Anton Karlsson fortsatt en del av Visma Ski Classics

Nyligen kom beskedet att Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, avslutar sin karriär. Vasaloppstvåan försvinner dock inte från Visma Ski Classics. Karlsson blir anställd som Sports Manager av Wsportsmed...
recap_XI_cover

Podcast – Recap Visma Ski Classics säsong XI

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så sammanfattar Teemu Virtanen säsong XI tillsammans med Visma Ski Classics VD David Nilsson och Vasaloppstvåan Anton Karlsson som nylige...
Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...