Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
TOPPTRION i Skinnarloppet, fr v Daniel Tynell, Fredrik Byström och Robin Bryntesson med kranskullan Stina Nilsson. Foto: EVERT RYEN

TOPPTRION i Skinnarloppet, fr v Daniel Tynell, Fredrik Byström och Robin Bryntesson med kranskullan Stina Nilsson. Foto: EVERT RYEN

Fredrik Byström spurtade hem det 79:e Skinnarloppet

Den 79:e upplagan av Skinnarloppet i Malung blev en rafflande uppgörelse med sju åkare inblandade i den avslutande spurten.
Snabbast över mållinjen var Fredrik Byström som närmast följdes av förhandsfavoriten Daniel Tynell och landslagssprintern Robin Bryntesson.

Det var en kall morgon i västerdalarna och termometern visade på minus 23. Men lagom till starten hade temperaturen stigit till 12 minusgrader och det blev en strålande vinterdag med perfekta spår och inga vallaproblem för de ca 1.100 åkarna.
Redan efter den första lilla slingan på tre kilometer hade man ett spurtpris som drog upp tempot. Där vann Per Jonsson från Dala-Järna före Erik Eriksson från Mora och Daniel Tynell, Grycksbo.
Vid varvningen efter det första av de två 21-kilometersvarven kom nästa spurtpris och Robin Bryntesson körde hem det före Jens Eriksson och Fredrik Byström.
På slutvarvet utkristalliserade det sig en tätgrupp om sju åkare, där alla var hungriga på slutsegern. Och det blev en mycket spännande avslutning där Fredrik “Bysse” Byström avgjorde det hela till sin fördel före Daniel Tynell och Robin Bryntesson.
Vidare följde moraåkarna Niklas Karlsson och Erik Eriksson på 4:e respektive 5:e plats och sedan västerdalsåkarna Jens Eriksson och Pär Jonsson på sjätte och sjunde.
 

DAMSEGRARINNAN Ulrica Persson, Sunne med kranskullan Stina Nilsson. Foto: EVERT RYEN
DAMSEGRARINNAN Ulrica Persson, Sunne med kranskullan Stina Nilsson. Foto: EVERT RYEN

Ulrica suverän
Bland damera, som inte åkte det första 3-kilometersvarvet, var veteranen Ulrica Persson från Sunne (tidigare Vansbro AIK) helt suverän. Hon var drygt nio minuter före fd orsatjejen Julia Limby, numera tävlande för Åsarnas IK.
Trea var Unni Ødegaard från Norge.
De 1.100 åkarna var mycket nöjda med den solfyllda dagen och de fina förhållanden i Malung. Skinnarloppet behåller sin position som Sveriges största långlopp efter Vasaloppet. De senaste tio åren har man haft över 1.100 åkare i snitt.
Och som vanligt fick de bästa åkarna dela på ett gediget prisbord till ett värde på ungefär 150.000 kronor.

Hela resultatlistan hittar du här
 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...