Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Fredrik Andersson på väg mot en sjundeplats vid U23-VM i vintras. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Fredrik Andersson på väg mot en sjundeplats vid U23-VM i vintras. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Fredrik drivs av utveckling

Fredrik Andersson slog igenom som förstaårssenior när han blev trea på SM-tremilen i Sundsvall och blev reserv till VM i Seefeld.
Efter två topp tio-placeringar på U23-VM förra vintern har Fredrik jobbat hårt med att utveckla sin skidåkning och målet är kommande stora internationella mästerskap.
– Tjusningen är att utveckla sig själv att bli så bra som möjligt. Jag gillar själva processen, säger Team Bauhaus-åkaren Fredrik till Längd.se.

Tävlingssäsongen 2019-2020 tog slut för Fredrik i och med U23-VM i tyska Oberwiesentahl, Tyskland. Den 7 mars blev han tillsammans med Johanna Hagström, Leo Johansson och Moa Olsson fyra på mixstafetten, drygt tolv sekunder från en bronsmedalj.

Individuellt slutade Fredrik åtta på 30 km masstart i fri stil och sjua på 15 km i klassisk stil. Det blev några världscupstarter i vintras också, i Falun blev Fredrik 48:a på 15 kilometer skejt. Bästa världscupplaceringen är dock från femmilen i Holmenkollen 2019 där han som förstaårssenior åkte i mål som 34:a, bland annat före Johannes Hösflot Kläbo.

En dryg månad tidigare hade Fredrik fått sitt genombrott på seniornivån när han blev trea på masstarten vid SM på 30 kilometer bakom Daniel Richardsson och Jonas Eriksson. Den prestationen gjorde honom till reserv på hemmaplan till VM i Seefeld.

Fredrik tillsammans med Daniel Richardsson och Jonas Eriksson efter SM-tremilen i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Fredrik tillsammans med Daniel Richardsson och Jonas Eriksson efter SM-tremilen i Sundsvall 2019. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Efter att förra säsongen fick ett snabbt slut vad gäller tävlingar så innebar hela våren mycket skidåkning för Fredrik.

– Sista passet körde jag i Saxnäs den 27 maj. Det kändes bra att utnyttja snön så länge som möjligt. Det kändes bara kul, jag var aldrig less på det utan hela tiden väldigt motiverad, berättar han.

Då hade han också en månad tidigare meddelat att han själv och systern Ebba bytt klubb från Sollefteå skidor till Piteå elit.

­– Klubbytet kommer att ge mig en extra kick i min satsning, sa Fredrik då.

Träningen har sedan dess gått bra hela försäsongen. Fredrik har hållit sig frisk och skadefri och fått bra kontinuitet i träningen.

Har du haft något speciellt fokus i träningen i år?
– Jag har ju alltid varit bättre i klassiskt så jag har jobbat en del med skejtekniken. Men också stakningen. I klassiskt har jag varit bra uppför men behöver bli bättre på stakning i hög fart där det är lättåkt. Det är ju så många lopp avgörs.

Fredrik har fortsatt sin pappa Per-Ola som tränare precis som storasyster Ebba.

– Landslagstränarna finns ju också tillhands och i år har jag jobbat med Lars Ljung kring tekniken. Lars har både filmat och åkt med och gett direkt respons, berättar Fredrik och fortsätter;

– Jag har också kollat på filmer av duktiga åkare att ta efter.

Vilka då till exempel?
– Kring stakning så har jag tittat på Anton Karlsson (långloppsåkaren i Lager 157 Ski Team) och också pratat med honom. När det gäller skejt så kan det vara flera olika åkare, någon är bra på en växel och någon annan är bra på en annan. Jag försöker få input och plocka ut det bästa och sedan testa själv, förklarar Fredrik.

– Det är kul att jobba med detaljer men man blir inte bättre över en dag. Det tar tid att jobba in nytt så det gäller att ha tålamod för att till slut få det automatiserat.

Hur ser dina målsättningar ut för kommande vinter?
– Ärligt talat har jag inte tänkt så mycket på tävlingar än men fokus kommer att vara att prestera direkt i Bruksvallarna. Jag ska åka mitt allra bästa där så får vi se om det räcker till världscup eller skandinavisk cup.

Hur tacklar du att det finns en osäkerhet kring tävlingsprogrammet?
– Man får räkna med att det troligtvis blir en annorlunda säsong och vara beredd på att vara flexibel.

Hur ser dina långsiktiga mål ut?
– Jag vill åka på högsta nivå i OS, VM och världscup men tjusningen är att utveckla sig själv att bli så bra som möjligt. Jag gillar själva processen. Den dagen jag inte kan utvecklas får jag ta och göra något annat.

Vad ska du göra då?
– Jag är lite intresserad av mäklaryrket. Jag har läst en del ekonomikurser. Men det där kan ändra sig i framtiden.

Det här året är det dock hundra procent skidåkning som gäller för Fredrik.

– I fjol pluggade jag på skiduniversitetet här i Östersund men nu har jag tagit ett uppehåll. Vi får se hur det blir sen, nu är jag skidåkare, det är en livsstil jag trivs med, avslutar Fredrik.

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...
Charlotte Kalla är tillbaka i landslagsdräkten när det är dags för världscupen i finska Lahtis i helgen. FOTO: Erik Mårtensson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i landslagsdräkten – men osäker mot VM

Charlotte Kalla har fått pröva tålamodet rejält inför den här säsongen. Nu är hon dock tillbaka i landslagsdräkten efter sin covid-infektion och en tid av anpassad träning för att komma i form. När d...
Charlotte Kalla gör säsongsdebut i världscupen i Lahtis, Finland, kommande helg. FOTO: Johan Axelsson/Bildbyrån.

Kalla tillbaka i truppen till världscupen i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till fins...