Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Erkers blir en del av italienska långloppslaget Team Robinson Trentino. FOTO: Privat.

Frida Erkers blir en del av italienska långloppslaget Team Robinson Trentino. FOTO: Privat.

Frida Erkers till italienskt långloppsteam

IFK Mora SK:s Frida Erkers satsar på Visma Ski Classics i italienska långloppslaget Team Robinson Trentino.
– Jag har alltid gillat gemensam start och dueller mot andra åkare så jag ser verkligen fram emot den här säsongen, säger 29-åriga Erkers till Längd.se.

Efter att i många år kämpat strax bakom de bästa svenska damåkarna på traditionella distanser väljer nu Frida Erkers att ta steget till långlopp och Visma Ski Classics Pro Tour.

– När förra säsongen var slut och jag började fundera över nya mål så tänkte jag mer och mer på långlopp. Att det skulle vara mer spännande och motivera mig mer än traditionell skidåkning. Att få komma till nya spännande platser, säger Erkers och fortsätter;

– Utvecklingen av Visma Ski Classics är intressant med allt fler många intressanta åkare i de olika teamen.

För att åka Visma Ski Classics Pro Tour krävs dock att man ingår i ett registrerat långloppsteam. Det var haken för Erkers när hon i våras bestämde sig för att byta fokus i träningen.

– Jag var lite sen i våras när jag väl bestämt mig för långlopp. Jag kontaktade de svenska teamen men de hade redan fullt i sina lag så jag fick inte napp där, berättar hon.

Då fick Frida ett nytt spår att följa genom ett tips från den i Falun boende italienaren Gilberto Panisi som representerat Team Robinson Trentino och även åkt världscup för Italien. Panisi som la skidorna på hyllan i våras och nu är tränare på skidgymnasiet i Mora.

– Gil berättade för mig att Team Robinson Trentino sökte nordiska åkare och när jag kontaktade dem kändes allt bra och de har ett bra upplägg för säsongen. Det känns också spännande och roligt att åka i ett lag som inte är svenskt, säger Erkers.

Häromveckan var Frida i Italien och träffade sitt nya team och tränade där under en vecka. Då gjorde hon också en start i den öppna klassen i samband med rullskid-VM i Val di Fiemme. Frida vann 15-kilometersloppet som gick uppför Tour de Ski:s avslutningsbacke Alpe Cermis. Frida tog segern knappa halvminuten före ryskan Svetlana Nikolaeva.

– Det var ju förstås mer likt ett traditionellt lopp men att vinna är ju alltid kul.

Erkers har åkt några mindre långlopp i Sverige men utan speciellt träningsfokus på långlopp och stakning tidigare. I Tjejvasan har hon gjort flera starka insatser och bästa placeringen är en sjundeplats 2019. I vintras låg hon länge med i tätklungan och slutade på 15:e plats. På meritlistan i traditionell skidåkning har Frida en tolfte plats på 10 kilometer fri stil från U23-VM 2015.

I sommar har förstås träningen varit inriktad på mer stakning och långa pass.

– Det har absolut varit mer stakning men inte enbart. Jag tror på varierad träning för att kroppen ska hålla men att köra de hårda passen som stakning, säger Erkers.

Vad sätter du för mål för premiärsäsongen i Visma Ski Classics Pro Tour?
– Konkurrens är ju tuff men kan jag vara topp tio i något lopp så är det bra. Det viktigaste är att jag utvecklas. Jag har alltid gillat gemensam start och dueller mot andra åkare så jag ser verkligen fram emot den här säsongen.

Team Robinson Trentino har även rekryterat två norska åkare till den stundande Visma Ski Classics säsong XII. Det handlar om Thomas Gifstad från Rustad IL, Vasaloppstia 2018, och nu i sommras trea på Värnamorullen samt Patrick Fossum Kristoffersen, Gjerdrum IL, som bland annat har seger och framskjutna placeringar i rullskidvärldscupen. Ytterligare tillskott i det italienska teamet är Nicole Donzallaz från Schweiz och ryske Dimitry Bagrashov.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...