Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson är med landslaget på höghöjdsläger i franska Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Frida Karlsson är med landslaget på höghöjdsläger i franska Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Frida Karlsson är på banan igen

Det blev mycket ståhej i media när Frida Karlsson missade rullskidtävlingarna i Norge och Trollhättan för några veckor sedan.
Då rapporterades om att hon var överbelastad och sliten. Nu är Frida på läger med landslaget på hög höjd i Font Romeu, Frankrike.
– Jag var smart och drog i handbromsen i tid och for hem. Efter lite återhämtning är jag på banan igen, säger Frida Karlsson till Längd.se.

Eftersom Frida Karlsson stoppades från tävling av förbundet på väg in i säsongen 2019/2020 på grund av hennes hälsoläge då, så gick förstås många spekulationer igång när beskedet kom från Svenska skidförbundet att Frida Karlsson skulle stå över rullskidtävlingar i både Norge och Sverige för några veckor sedan.

Frida själv säger nu att det blev lite väl upphaussat kring att hon stod över de tävlingarna.

– Jag kände efter lägret i Torsby att jag sliten. Jag var smart och drog i handbromsen i tid och for hem. Återhämtade mig, tog lite lugnt och gjorde några kontrollpass och är nu på banan igen, berättar hon på telefon från landslagets pågående läger i franska Pyrenéerna.

– Det blev ju lite misstajming i och med att det var i samband med tävlingarna i Trollhättan. Det blev förstorat i media. Hade inte varit tävlingar så hade man inte skrivit om att man har lite ont i benen när man går i trappor, fortsätter Frida Karlsson.

Inför höghöjdslägret i Frankrike åkte Frida sedan på en liten förkylning som gjorde att hon anslöt till lägret några dagar efter övriga åkare.

– Jag sejfade lite för att inte riskera något på höjden, berättar hon.

Och William (pojkvännen Poromaa) blev också förkyld?
– Ja, vi pussade väl lite på varandra, säger Frida Karlsson.

Williams förkylning var dock lite segare och gjorde dock att han valde att stanna hemma från lägret i Frankrike.

Hur har starten på lägret varit för dig?
– Det har varit en bra start på lägret med fint väder. Idag var första dagen med regn.

I går kördes ett 3000-meters test på bana men då var inte Frida med.

–  Eftersom jag kom hit lite senare än de andra så har jag bara kört lågintensivt de första dagarna. Det är inte läge att köra ett test på fjärde-femte dagen på höjd, berättar hon.

Hur viktiga är de här längre lägren på hög höjd inför OS?
– Mycket viktiga! Eftersom som jag inte har så mycket erfarenhet så samlar jag på mig allt jag kan nu. Det är viktigt att skapa rutiner för hur man ska göra på höjd inför OS.

Frida Karlsson är en av sex svenska längdåkare som fick sin OS-biljett redan i början av maj. De övriga är Linn Svahn, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Jens Burman och Oskar Svensson.

Vad betyder det att vara OS-klar för upplägget inför vintern?
– Jag ska inte släppa upp formen i onödan, utan spara på den tills det är dags för OS.

– Uttagningen betyder att jag kan luta mig tillbaka lite och var trygg om jag skulle känna mig lite belastad i början på säsongen. Då kan jag sitta lugnt i båten.

Det ser annorlunda ut för flera av dina landslagskompisar som måste visa form i november?
– Ja de måste visa tidig form och då är det inte säkert att det är så lätt att hitta formen igen när det gäller i februari.

Frida Karlsson, trea från höger, tillsammans med landslagskompisarna i Font Romeu i franska Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.Frida Karlsson, trea från höger, tillsammans med landslagskompisarna i Font Romeu i franska Pyrenéerna. FOTO: Svenska skidförbundet.

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...