Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson öser på under uppladdningslägret i Grönklitt. Idag drar JVM igång i Lahtis, Finland och Frida är redo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Frida Karlsson öser på under uppladdningslägret i Grönklitt. Idag drar JVM igång i Lahtis, Finland och Frida är redo. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Frida Karlsson tar uppståndelsen med ro

Idag drar junior-VM i Lahtis igång.
Stort svenskt hopp på mästerskapet är förstås Frida Karlsson.
Allt snack om att hon borde fått åka världscup och att hon hör hemma i VM-laget till Seefeld har hon tagit med ro.
– Jag tycker det har varit kul och allt det som stått i media har varit positivt. Det är många som tror på mig och stöttar mig, säger Frida som nu har JVM i fokus.

Vi träffade Frida i onsdags i samband med utvecklingslandslagets uppladdning i Orsa Grönklitt inför JVM/U23-VM i Lahtis, Finland.

Hur känns det så här några dagar innan JVM drar igång?
– Det känns spännande tycker jag. Jag är laddad, säger Frida.

Det har gått bra för dig redan från säsongsstarten i Bruksvallarna och har varit mycket snack om VM och världscup. Har det påverkat dig på något sätt?
– Nej, det tycker jag inte egentligen. Jag tycker det har varit kul och allt det som stått i media har varit positivt. Det är många som tror på mig och stöttar mig. Så jag skulle mer säga att jag växer av det än dras ner av det.

Lägger du inte så stor vikt av allt som sägs och skrivs?
– Jag läser ju inte det mesta som skrivs. Jag får väl mer höra av andra som läst och som kommenterar det, säger Sollefteåtjejen.

Har du kunnat förbereda dig precis som du tänkt till junior-VM?
– Det tycker jag. Jag har fått de svaren jag velat ha. Vi har haft några riktigt fina dagar här på förlägret.

Hur tycker du att det varit med juniorer och U23-åkare tillsammans under träningssäsongen i utvecklingslandslaget?
– Vi är ett riktigt bra gäng. Det som är förstaårssenioren har ju nyss varit i juniorlaget med mig. Det känns skitbra att vi är tillsammans. Dels är det många väldigt duktiga åkare samlade som kan sparra varandra. Man tänker knappt på vilka som är juniorer eller seniorer.

Vilka kliv har du tagit sen i fjol? Har du haft fokus på något speciellt?
– Jag har försökt förbättra alla delar. Det finns ju ganska många delar att jobba med inom längdskidåkning och det tycker jag är kul. Styrkan har funkat väldigt bra i år. Jag har känt att jag fått bra svar där. Jag har blivit stabilare i kroppen.

– Sen jobbar jag väldigt mycket med mental träning. Med Stig Wiklund, samma som Johan Olsson och Britta (Johansson Norgren). Jag har jobbat mycket med att ha tuffa målbilder. Se sig själv göra det, säger Frida.

Hur länge har du jobbat med Stig?
– Jag är inne på mitt tredje år nu faktiskt. Vi har jobbat en del och man ska det succesivt för att gå ut något av det. När jag började med det så visste jag inte att det fanns så mycket att hämta på den biten.

Mental träning är en viktig del i Fridas träningspussel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Mental träning är en viktig del i Fridas träningspussel. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Hur stor del skulle du säga det är i prestationen?
– Att det är en väldigt viktig faktor. Som skidåkare måste man våga tänja på gränserna. Man måste ta det till det yttersta. Vi man bli bäst i världen då ska man vara bäst på alla bitar.

Hur kommer det sig att du började jobba med Stig? Var det något du kom på själv eller var det någon tränare eller någon annan som sa att det skulle vara bra?
– Jag har alltid varit intresserad av den mentala biten och min mor har alltid tryckt på den biten, att det varit viktigt. Jag ska inte säga att jag började för att jag hade problem, att jag kände någon svaghet i det. Det var mer att jan kände att börjar jag nu så har jag en fördel gentemot dom andra, eftersom det tar ett tag att få svar.

Nu inför ett mästerskap. Pirrar det i kroppen eller känner du dig lugn?
– Jag känner bara att nu har jag gjort jobbet och nu är det belöningen som kommer. Lite så är det. Det känns jättekul och jag är verkligen positivt laddad.

Efter JVM. Vad tror du om ett VM i Seefeld då?
– Svårt att spekulera i det och inget jag tänker på just nu. Nu har jag fullt fokus på junior-VM, men efter JVM kommer ju stora SM. Det blir väl den sista uttagningen. Då kommer jag bara fokusera på att göra mitt bästa, så får vi se.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...