Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frida Karlsson är taggad för att utmana sprintspecialisterna när världscupen startar i morgon. FOTO: Harald Steiner/GEPA Pictures/Bildbyrån.

Frida Karlsson är taggad för att utmana sprintspecialisterna när världscupen startar i morgon. FOTO: Harald Steiner/GEPA Pictures/Bildbyrån.

Frida ska utmana sprinttjejerna i morgon

Frida Karlsson ville gärna åka sprinten i Ruka – och fick som ville.
På världscupöppningen i morgon är hon redo att utmana sprinttjejerna.
– Det är en avslutning som borde passa mig bra, säger Karlsson till Längd.se.

Frida Karlsson var tydlig med att hon ville åka alla tre dagarna när världscupsäsongen nu startar i Ruka, Finland under veckoslutet. Med Linn Svahn och Jonna Sundling borta på grund av skador och Emma Ribom som missar premiären på grund av förkylning så låg förstås vägen öppen för en sprintplats till Frida.

Du flaggade i Gällivare att du ville åka sprint i Ruka och så blev det!
– Det känns kul! Det är bra för mig att få köra sprint. Jag ska försöka hävda mig där i morgon, säger Karlsson.

Det är en bana som passar dig?
– Det är en avslutning som borde passa mig bra. Jag åkte ganska hyfsat här i fjol… tror jag, säger Frida utan att minnas exakt.

Fakta är att hon var tolva i prologen och åkte ut i kvarten som trea i sitt heat och slutade på 15:e plats.

– Jag får försöka slå mig själv från i fjol då, fortsätter Karlsson.

Att det ser ut att bli kalla förhållanden i Ruka under helgen bekymrar inte Frida så mycket, även om hon är en åkare som lätt fryser om händerna.

– Är det kallt så klär man på sig. Jag kom att anpassa mig efter temperaturen, säger Karlsson.

Många åkare tävlar ofta i bara tävlingsdräkten, utan underställ. Men inte du?
– Jag vet att jag åker sämre om jag fryser, så jag klär på mig. Det hjälper mig inte att inte ha underställ. Men det är klart att har man för mycket kläder under tävlingsdräkten så känner man sig inte lika smidig. Jag får avväga där, säger Karlsson.

Hur har det känts efter en lyckad premiärhelg i Gällivare?
– Fortsatt bra. Man har inte hunnit göra så mycket sedan dess. Jag känner mig trygg i att formen inte försvinner på en vecka. Formen finns där och jag kan fila på tekniska grejer den här helgen.

– Det blir fint med tre race den här helgen.

I år är det ingen minitour i Ruka som det brukar var. I stället följs fredagens sprint av ett individuellt lopp i klassisk stil på lördag och tävlingarna avslutas sedan av en jaktstart i fri stil på söndagen.

– Det är roliga tävlingar den här helgen. Först lägger jag mitt fokus på sprinten innan jag växlar fokus. Jag hoppas kroppen svarar lika bra som förra helgen, om inte bättre.

Har du hunnit snacka något med Therese Johaug och de andra konkurrenterna?
– Inte mer än att vi sagt hej. Kul också att ”Flugan” (Ingvild Flugstad Östberg) är på plats också, har hejat på henne. Annars har vi haft fokus på träning och uppladdning.

Hur skönt är det att tävlingssäsongen är i gång efter när sju månaders träning?
– Det är bonusen som börjar nu, det roligaste är ju att tävla. Nu är fokuset på tävlingarna och man styr träningen runt. Nu gäller det att ta det steg för steg mot säsongens höjdpunkt, OS i februari.

Det är ju till ganska stor del en annorlunda svensk trupp till Ruka. Hur kul är det med lite ”nya” åkare i truppen?
– Det är ju kända ansikten för alla och kul att de får chansen. Det är ju inga duvungar så, jag tror de kan göra riktigt bra ifrån sig i helgen. Det känns kul, det är ju lite mera min ålder på dom, de som jag åkte i juniorlaget med.

Hur är stämningen dagen innan premiären?
– Vi bor ju tre och tre och jag bor med Maja (Dahlqvist) och Anna (Dyvik). Vi har det kul! avslutar Frida Karlsson med ett stort leende.

Senaste nyheterna

Hanna Öberg på väg att lämna skjutvallen vid landslagets träning på Östersunds skidstadion på tisdagen. FOTO: Per Danielsson.

Det är skjutprestationen som avgör

Det är skyttet som avgör tävlingar i skidskytte. Det visar analys av 5000 starter och 17 skidskyttesäsonger som forskare vid Mittuniversitetet i Östersund gjort. Det är den hittills mest omfattande v...
Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...