Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Alexander Bolshunov vann femmilen i Holmenkollen före landsmännen Maxim Vylegshanin, Andrey Larkov och Ilia Semikov. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Alexander Bolshunov vann femmilen i Holmenkollen före landsmännen Maxim Vylegshanin, Andrey Larkov och Ilia Semikov. FOTO: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.

Fyra ryssar i topp - Burman tolva

Det blev total rysk dominans på klassiska femmilen i Holmenkollen.
I en femmil med riktigt tuffa förhållanden var de ryska åkarna starkast på sista varvet. Alexander Bolshunov vann spurten före Maxim Vylegshanin, Andrey Larkov och Ilia Semikov.
Jens Burman spurtade in som tolva efter att ha varit offensiv hela loppet.

Med snöfall och en temperatur runt noll grader blev det rejält lång åktid på den tuffa banan i Holmenkollen. Segertiden för Bolshunov blev när två timmar och 24 minuter.

Jens Burman såg piggast ut av de svenska åkarna under hela loppet. Han var uppe i täten flera gånger under slutmilen och åkte starkt i uppförsbackarna. Dock såg Jens ut att ha lite sämre glid än konkurrenterna.

– Jag hade lite för mycket fäste och det gick tungt utför. Jag hade bra bett men skidorna släppte inte. Jag bör skidor efter andra varvet och då blev det lite bättre. Det hade lönat sig att fräscha skidor på slutet men eftersom mitt andra par var bättre så vågade jag inte byta igen, berättar Jens för SVT.

När det drog ihop sig på slutvarvet så var det helryskt i front och så hela vägen in till upploppet. Väl där var Maxim Vylegshanin först när spurten började. Alexander Bolshunov vek dock ut och spurtade till seger.

Bolshunov var pigg hela loppet och gick hårt vid spurtpriserna mot Johannes Hösflot Kläbo för att plocka poäng i världscupsammandraget. Till en början var Kläbo först men norrmannen kroknade och var 38:a i mål.

Ryssen var dock stark hela dagen och tog segern före tre av sina landmän. Bästa icke ryss var kandensaren Alex Harvey tre sekunder före Martin Johnsrud Sundby som bäste norrman på sjätte plats.

Med segern och bonuspoängen vid spurtpriserna tog Bolshunov också över totalledningen i världscupen före Kläbo.

Jens Burman tog tolfteplatsen efter fotofinish mot Emil Iversen, 25 sekunder efter Bolshunov.

– Jag tänkte bra ligga långt fram men snöfallet gjorde gick att det gick tungt. Det blev ett lite tråkigt lopp när det var så många med i tätklungan. När man låg bakom så kände man att det inte gick så fort, säger Jens.

Dock ytterligare ett starkt lopp av Burman men där han inte fick betalt för sin starka åkning uppför.

Daniel Rickardsson spurtade in som 14:e drygt tio sekunder bakom Burman.

– Jag åkte lite jojo i fältet. Det gick långsamt första delen men jag hade lite för mycket fäste på. Med två var kvar bytte jag skidor me då strulade det i bytet och jag tappade tid. Det tog ett varv att komma tillbaka men då hade jag fina skidor, berättar Daniel och fortsätter;

– Jag tappade lite position på slutet och hade inte så mycket att trycka med.

Oskar Svensson hade oturen att bryta en stav när han låg i tätklungan och fick åka ganska länge med en stav. Han kunde sen ansluta längst bak i klungan men tappade på slutet och blev 28:a i mål 2.22 bakom segraren.

Marcus Ruus och Fredrik Andersson åkte stora delar av loppet i ingemansland med kämpade bra och blev 33:a och 34:a knappt fem minuter efter men dryga minuten före Kläbo.

Eddie Edström bröt loppet.

Officiellt resultat.

Totalställning världscupen.

 

Siste nyheter

Märta Rosenberg från Duved tilldelas årets Charlotte Kalla-stipendium.

Årets Charlotte Kalla-stipendium till Märta Rosenberg

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 kilometer klassiskt, silver i skicross och brons i sprint. Nu får hon ...
Jörgen Brink vill inspirera till sommarträning genom att bjuda in till virtuella Brink Tour på SkiErg.

Jörgen bjuder in till virtuella Brink Tour

Trefaldige Vasaloppsvinnaren Jörgen Brink vill ge alla tävlingssugna en fin utmaning under sommar och höst. Han bjuder in till en virtuell tour på SkiErg under namnet Brink Tour. – Jag hoppa att det ...