Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Petter Engdahl åker En riktig femmil i Sörskog veckan efter att han åkt Holmenkollens femmil nu på lördag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Petter Engdahl åker En riktig femmil i Sörskog veckan efter att han åkt Holmenkollens femmil nu på lördag. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Gamla och nya ess åker En riktig femmil

Loppet som inte är som alla andra närmar sig.
Det handlar om En riktig femmil som går i Sörskogsterrängen lördag 17 mars.
Loppet har lockat både gamla och nya skidess samt en härlig blandning av motionärer.
– Vi har fler än 100 anmälda. Det är över förväntan. Men anmälan är öppen till och med lördag, säger arrangerande David Holmström.

Vi har ju skrivit om loppet förut. Det är här ett lopp som inte är som andra, mer som skidåkning var förr.

Det som väntar deltagarna är fem mil skidåkning på skoterkörda spår på en trevarsvbana i Sörskogsterrängen som ligger i Bjursårstrakten norr om Falun. Det blir individuell start med 30 sekunders intervall.

– I nuläget är 97 herrar och 12 damer anmälda. Det är över förväntan många, säger en av tävlingsledarna, David Holmström.

Blir man sugen på en utmanande skidtur så finns chansen än. Anmälan stänger på lördag 10 mars.

Hur ser det ut med skidprofiler bland de anmälda David?
– I damklassen är väl Lisa K Svensson, Åsarna storfavorit. Hon åkte nyss in som åtta på Tjejvasan.

Det blir för övrigt, vad vi känner till, första gången damer åker 50 kilometer med individuell start på en tävling.

I herrklassen är det ett gäng åkare med landslagsmeriter som kommer till start: Henrik Eriksson, Vasaloppsvinnare 2001, Anders Bergström VM-åkare på 90-talet, Johan Edin VM-åkare i sprint och Petter Myhlback, också han tidigare VM-åkare i sprint.

Även en riktigt vass nuvarande elitåkare finns i anmälningslistan.

– Ja, Petter Engdahl är anmäld och torde vara favorit, säger Holmström

Engdahl som åker Holmenkollens femmil i den svenska landslagsdräkten nu på lördag.

Det blir alltså en härlig blandning av riktigt snabba skidåkare och de som har som mål att ta sig runt de fem milen.

Första start är redan 08.00 för att man ska kunna ha möjligheten att efter loppet ta sig ner till Falun och se en del av världscupavslutningen masstart.

Det är en del speciella regler som gäller för En riktig femmil. Till exempel följande: Fästvalla ska användas och som högst lågfluor på glidytorna. Kontroll av detta kommer att genomföras. Dessutom kan stavfria zoner kan komma att användas.

I den här terrängen kommer En riktig femmil att genomföras. Markerad bana på kartan är dock inte exakt den som kommer att användas.
I den här terrängen kommer En riktig femmil att genomföras. Markerad bana på kartan är dock inte exakt den som kommer att användas.

Längs banan kommer arrangören servera saft, blåbärssoppa, vatten och saltgurka. Övrig energi får åkaren själv se till att bli serverad utefter banan. Det är inte tillåtet att bära med sig egen energi.

– Vi vill att man har egen servicepersonal med sig ut i skogen, säger Holmström och fortsätter:

– Vi kommer att bjuda på korv längs banan för all publik som tar sig ut dit. Det finns ett ställe där banan passerar tre gånger.

Arrangörer av En riktig femmil är David Holmström och Janne Pettersson tillsammans med upplandsklubbarna Roslagsbro IF, Häverödals SK och OK Roslagen.

PM för tävlingen finns här.

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...
vl_trippeln_20

Över 560 deltagare siktar på Vasaloppstrippeln

Att skida, cykla eller springa Vasaloppet är en utmaning i sig. Att göra alla tre lopp under ett och samma kalenderår – det som kallas Vasaloppstrippeln – är en bragd! Med nyheten Vasaloppstrippeln 30...