Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Pelle Bergstrand får inspiration av gemenskapen i Team XC Gold.
Pelle Bergstrand får inspiration av gemenskapen i Team XC Gold.

Gemenskapen i Team XC Gold ger Pelle inspiration

I går skrev vi om engelsmannen Simon Douglas som fastnat för längdåkning på ”äldre dar” och nu åker både Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet.
I dag berättar vi om Östersundsbon Pelle Bergstrand, snabb i spåret som ungdom och junior, som på senare år gjort ”comeback” skidspåret.
För båda har Jerry Ahrlins Team XC Gold har varit en nyckel och inspiration för deras utveckling.
– Att vara med i Team XC Gold är väldigt lärorikt och stimulerande, säger Pelle till Längd.se.

Som vi också berättade i går så erbjuder Team XC Gold ett koncept med ett tio månaders upplägg där man bland annat får ta del av liveträning varje vecka via medlemmarnas Facebooksida. Man får ta del av information inom kost, fysiologi, psykologi, teknik, taktik och material samt styrketräning och löpning via ett gäng rutinerade personer inom respektive område.

Vid sidan av Jerry så ingår följande namn i ledarstaben: Laila Kveli, Oskar Kardin, Jean Mark Chabloz, Magnus Nylander, Kjell Enhager, Lars Tallbom, Espen Kveli och Andreas Hubbe Lund.

Förutom ovanstående så erbjuds man rabatter på läger och tävlingsresor, samt vallning. Och inte minst så får man också chansen att handla produkter till mycket fördelaktiga priser.

Kommande års upplägg startar 15 juni och anmälan öppnar, idag, 15 maj. Priset för 10 månaders medlemskap är 2995 kronor inklusive moms. Du hittar mer information här: xcgold.se.

Längd.se har inlett ett samarbete med Team XC Gold där vi kommer följa verksamheten under året och rapportera från aktiviteter och få höra vad deltagarna tycket och om deras utveckling.

I dag har vi intervjuat Pelle Bergstrand som fått en nytändning i längdspåren genom Team XC Gold.

Hur är din bakgrund som längdåkare? Hur länge har du hållit på?
– Jag har åkt skidor sedan unga år och tävlade på en ganska hög nivå som ungdom och junior men avslutade min karriär som aktiv då jag var 20 år. Efter det har jag tränat sporadiskt av och till men de senaste tre-fyra åren har det blivit lite mer fokuserat och jag har haft Vasaloppet som mitt huvudmål.
 
Vad fick dig att gå med i Team XC Gold?
– Det var väl egentligen flera olika omständigheter. Jag känner Jerry sedan många år tillbaka och då han berättade om tankarna bakom Team XC Gold tyckte jag det lät intressant och bestämde mig för att ge det en chans.

– Jag är väl i grunden en hyfsad skidåkare som har rätt bra koll på träning, material med mera, men kände att jag saknade det sista lilla spetsen så jag tyckte det lät väldigt intressant att komma med i ett team där man kan få riktigt professionell rådgivning inom alla områden.
 
Vad ger det dig att vara med i Team XC Gold?
– Det har varit väldigt lärorikt och stimulerande. Jag har ju en ganska gedigen bakgrund som skidåkare och tycker att jag, som sagt, kan ganska mycket om träning och material. Jag har ändå lärt mig otroligt mycket nya värdefulla saker som passar precis för mig i min satsning. De tankar som bland annat Jerry, Laila och Jean-Marc delat med sig av är otroligt värdefulla.

– Till exempel är det styrketräningspass med Jerry eller Laila live på Facebook en-två gånger per vecka och vi har även kört en del teknikträning i olika forum och inför många tävlingar får vi vallatips från Jean-Marc. Att utbyta erfarenheter och tankar med de andra medlemmarna i teamet har också varit lärorikt och gett mig mycket inspiration.

– Det är ett väldigt öppet klimat i gruppen och man är duktiga på att dela med sig av erfarenheter och sporra varandra så det är riktigt inspirerande. Och så ska man ju inte glömma att man får tillgång till bra utrustning genom olika samarbetspartners.
 
Vad tycker du är bäst med att vara med?
– En jättesvår fråga. Det är svårt att bryta ut enstaka delar ur ett bra helhetskoncept. Men ska jag försöka hitta något enskilt skulle jag nog säga att det största värdet varit de träningsråd man får löpande under hela året, både i form av tips och gemensamma träningspass.

– Och så vill jag lyfta fram att gemenskapen i teamet ger mycket inspiration!  
 
Hur var vintern för dig. Vilka framsteg och lärdomar har det blivit? Vilka lopp åkte du i vintras?
– Jag är väldigt nöjd med vintern. Resultaten blev varierande, några riktigt bra lopp och några mindre bra. Åkte totalt fyra seedningslopp, två i Östersund, ett i Orsa och ett i Mora och så Vasaloppet. Träningen flöt överlag på bra och jag hade förmånen att kunna stå på skidor från slutet av oktober till slutet av april och det är ju fantastiskt i sig.

– Eftersom jag åkt skidor i så pass många år är det väl så att det inte sker några radikala förändringar från år till år men säsongen som gått blev det lite mer fokus på intervallträning, teknik och styrka och det har kommit genom deltagande i Team XC Gold.
 
Vilka lopp siktar du på kommande vinter?
Ambitionen är att åka fyra till sex seedningslopp och sedan med Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet som mina huvudmål.

Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet är Pelles huvudmål kommande vinter.
Vasaloppet och Nordenskiöldsloppet är Pelles huvudmål kommande vinter.
 
Vad har du för tankar inför träningen i sommar och höst?
– Precis som många andra har jag familj, sambo och två småbarn, och ett jobb som tar ganska mycket tid så i grunden handlar det om att träna klokt och få ut så mycket som möjligt på den begränsade tid man har.

– Jag skulle nog vilja säga att nyckelordet kommer vara variation. Tidigare år har jag tränat väldigt ensidigt och en normalvecka under vintern har ofta inneburit 3-4 skidpass på vardera en timme i ganska bra fart.

– Men nu tänker jag i helt andra banor och försöker variera mer med en bra mix av intervaller och distanspass och så med regelbundna inslag av styrketräning och teknik. En normalvecka skulle jag gärna vilja få in ett långpass, två intervallpass och två styrketräningspass och blir det sedan mer än så är det ren bonus. Ganska många hårda pass så lite slitsamt framförallt mentalt men då man vänjer sig brukar det gå ganska bra och det är ju väldigt skönt efter ett riktigt tuff intervallpass.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...