Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vi gratulerar Norge på 17 maj. FOTO: Bilden på Johannes Hösflot Kläbo. Bildbyrån.

Vi gratulerar Norge på 17 maj. FOTO: Bilden på Johannes Hösflot Kläbo. Bildbyrån.

Grattis på dagen Norge!

Idag gratulerar vi vårt grannland Norge på landets nationaldag, den 17 maj. Norge som är landet där invånarna mer eller mindre föds med skidor på fötterna. Vi svenskar imponeras över hur många starka längdåkare och skidskyttar landet i väster hela tiden får fram.

Att man kan ”producera” så många duktiga skidåkare och skidskyttar har förstås en bakgrund i hur många som håller på den idrotterna.

I en undersökning för ett antal år sedan var längdåkning den mest populära sporten (60 procent) före skidskytte (56 procent), handboll (43 procent) och fotboll (43 procent).

– Det mest elementära är att de har en sådan bredd. Det är en del av den nationella kulturen att vara ute på skidor. Man kan också göra det i hela landet. 90 procent av befolkningen når snö i minst fyra månader per år inom 30 minuter. Alla vet hur man gör. Där finns basen för en elit, har Sverker Sörlin, idéhistoriker, författare och professor i miljöhistoria vid KTH, sagt för några år sedan.

Sörlin som i boken ”Kroppens geni” gör en kulturhistorisk analys av de norska framgångarna i skidspåren.

Grannen Norges stora bredd och många framgångar är också en sporre och inspiration för Sveriges skidåkare. Genom åren har ju Sverige ibland haft en bättre topp i längdåkning, på 80-talet på herrsidan och just nu på damsidan. Den norska bredden och rekryteringen av ungdomar når vi dock inte på.

Hur som helst, stort grattis på 17 maj Norge!

Senaste nyheterna

Sebastian Samuelsson vann söndagens sprint i Östersund efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Första segern i sprint för Samuelsson

Precis som Hanna Öberg så tog Sebastian Samuelsson snabb revansch för lördagens insats vid världscuppremiären i Östersund. Samuelsson träffade alla skott, åkte fort och vann 11,8 sekunder före Vetle ...
Therese Johaug med ett stort leende efter segern före Frida Karlsson på söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Johaug tillbaka som vinnare

De norska herrarna valde att inte åka jaktstarten i Ruka men de norska damerna gjorde tvärtom. Therese Johaug plockade in Frida Karlssons försprång och segade sig ifrån svenskan och vann med 7,8 sekun...
Therese Johaug svarade tillbaka på Frida Karlsson när hon vann söndagens jaktstart i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat 10 km jaktstart Ruka

Therese Johaug vann damernas jaktstart 7,8 före Frida Karlsson. Ebba Andersson slutade på sjätte plats efter en klungspurt om tredjeplatsen. Moa Olsson slog personligt rekord i världscupen men en fin ...