Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Alex Harvey jublar som guldmedaljör vid målgången på VM-femmilen i Lahtis. Närmast bakom silvermannen Sergey Ustiugov och bronsmannen Matti Heikkinen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Alex Harvey jublar som guldmedaljör vid målgången på VM-femmilen i Lahtis. Närmast bakom silvermannen Sergey Ustiugov och bronsmannen Matti Heikkinen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Guld till Harvey - Hellner tolva

De svenska åkarna räckte in till i medaljkampen på VM-femmilen i Lahtis.
Marcus Hellner blev bäste svensk som tolva, 16,9 sekunder efter segraren Alex Harvey.
Kanadensaren hade superglid och gled förbi Martin Johnsrud Sundby ner mot upploppet.
– Jag hade riktigt bra skidor. Det här är mitt bästa lopp i karriären och jag är väldigt lycklig, sa Harvey i segerintervjun.

Marcus Hellner, Jens Burman och Martin Johansson låg med i tätklungan men på slutkilometerna räckte de inte till när Martin Johnsrud Sundby drog upp farten. Norrmannen var stark men när det kom till avgörandet räckte inte krafterna till medalj.

När Harvey glidit förbi fick han också se sig passerad av Sergey Ustiugov som tog silvret och hemmaåkaren Matti Heikkinen som grejade ett brons efter ett motigt VM fram till avslutningsdagen. I en fotofinish tappade också Sundby fjärdeplatsen till britten Andrew Musgrave som gjorde sitt livs lopp idag.

Alex Harvey är ingen jätteöverraskning som vinnare. Han är stark i skejt, han är en stark hängåkare och han har en bra spurt. Han tog VM-brons i skiatlon i Falun för två år sedan. I vinter har han vunnit 15 kilometer fritt vid världscupen i Ulricehamn.

– Jag hade riktigt bra skidor. Det här är mitt bästa lopp i karriären och jag är väldigt lycklig, berättade Harvey i segerintervjun.

Marcus Hellner upp mot drygt milen kvar tappade sedan en del när Sundby och Ustiugov höjde tempot. Hellner jobbade sig dock tillbaka men till slut räckte det inte till.

– Det kändes okej överlag men i de här avslutningarna har jag svårt att hänga med och vara explosiv. Det svarar inte lika bra som för Harvey och dem, berättade Marcus för SVT.

Marcus Hellner och norrmannen Anders Glöersen under VM-femmilen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.
Marcus Hellner och norrmannen Anders Glöersen under VM-femmilen. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Jens Burman och Martin Johansson tappade lite mer på slutet och blev 15:e och 19:e. Jens var 28 sekunder efter Harvey och Martin hade dryga minuten fram till vinnaren.

För den tidigare femmilsvärldsmästaren Johan Olsson slutade dagen med en 26:e plats över tre minuter efter.

– Jag kände tidigt att jag inte hade något att hämta. Det var kanske fel beslut att starta, men det är bara att försöka ta sig igenom det så fort som möjligt, sa Johan till SVT.

– Men jag har fått otroligt stöd från de svenska fansen ute på banan, fortsatte Olsson.

Resultat
VM 50 km

1. Alex Harvey 1.46.28.9
2. Sergey Ustiugov + 0.6
3. Matti Heikkinen + 1.4
4. Andrew Musgrave + 2.9
5. Martin Johnsrud Sundby + 3.0
6. Sjur Röthe + 3.4
7. Dario Cologna + 8.9
8. Petter Northug + 12.3
9. Maurice Manificat + 13.4
10. Hans Christer Holund + 14.3
11. Anders Glöersen  + 16.4
12. Marcus Hellner + 16.9

15. Jens Burman + 28.3
19. Martin Johansson + 1.04.1
26. Johan Olsson + 3.15.1

Komplett resultat finns här

 

Senaste nyheterna

Det blev en snabb vändning i läget med karantän för det norska laget Ruka. Nu är man ur karantän och tillåts tävla i världscuppremiären sedan tränare Eirik Myhr Nossum konstaterats frisk. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Nytt besked: norske tränarens kontrollprov negativt

På torsdagsmorgonen kom beskedet att norske tränaren Eirik Myhr Nossum testats positivt för coronaviruset vid ankomst till Ruka. Nu visar ett kontrollprov att Nossum är frisk och de norska åkarna kan ...
Vallelungadalen i italienska Sydtyrolen bjuder på suveräna förhållanden för längdåkning. FOTO: Benjamin Pfitscher.

La Venosta – en dold pärla för längdåkning

I kanten av italienska Sydtyrolen, nära gränserna till Schweiz och Österrike, breder den mystiska och charmiga Vallelungadalen ut sig i all sin skönhet. Nu är det dags att visa upp denna dolda pärla f...